Delivery, The (1999)

Alternatieve titel: Not a Route 66

Regie

Roel Reiné

Scenario

David Hilton

Release

16-09-1999

Studio

Thijs Bayens, Roel Reiné, Madelon Veldhuizen

Duur

110
Filminformatie

Verhaal

European road movie. Nadat Alfred en Guy al hun geld verloren zijn door een verkeerde investering, worden zij benaderd om drugskoeriers te worden voor de Amsterdamse drugsbaron Spike. Het gaat hierbij om het transporteren van zijn XTC-pillen voorraad per auto van Amsterdam naar Spanje. Alfred en Guy gaan hiermee accoord, want het lijkt een eenvoudige klus. Dat blijkt echter niet het geval. Ze moeten werken volgens een vast tijdschema en als ze daar niet aan voldoen zal Alfreds vrouw Anna gedood worden. Alfred en Guy hebben er toch alle vertrouwen in dat niets mis kan gaan, tot zij Loulou ontmoeten. Zij zorgt voor complicaties. Het drietal wordt plots aangezien voor Europa's meest gezochte terroristen. De echte misdadigers, een groep uiterst gevaarlijke extremisten die zich gewelddadig verzetten tegen de Europese Eenwording, ziten hen ook nog op de hielen. Ze willen wraak nemen op de verdachte Loulou. Tijdens de achtervolging door Europa wordt het voor Alfred en Guy bijna onmogelijk om de 'Delivery' te volbrengen.

Cast

Fedja van Huêt (Alfred), Freddy Douglas (Guy), Aurélie Meriel (Loulou), Esmée de la Bretonière (Anna), Jonathan Harvey (Marc; Army Against Unification terrorist), Christopher Simon (Pierre), Rik Launspach (Spike), Hidde Maas (Gerard), Dimme Treurniet (Bear), Yoshi Ota (associate Spike), Steve Hudson (Jerome), Ingrid de Vos (Françoise), Alwien Tulner (Call girl), Carolyn Lilipaly (Zac), Thibba Toussein (Melissa), Sidney Brandeis (undercover bartender), Ruben van der Meer (AAU member), Melanie Vervoort (naked woman), Jan de Koning (drugcontact), Eveline Dooiewerdt (Christel van de Meer), Jeroen Beijer (Gasstation attendant), Horace Cohen (chief Interpol), Fran Beumer (monsieur Heronaise), Daan Schuurmans (man with telephone)

Ontstaan

In 1996 heette de eerste versie van THE DELIVERY nog NOT A ROUTE 66. Samen met de Engelse scenarioschrijver David Hilton schreef Roel Reiné diverse versies van het script. Gefinancierd door particulier initiatief. Sponsors, waaronder Citroën, waren bereid om de benodigde 4 miljoen gulden voor te schieten. De officiële instanties (Filmfonds en de omroepen) werden aanvankelijk niet benaderd. Achteraf werd wel een afwerkingssubsidie verleend. Even zag het er naar uit dat Donald Sutherland geïnteresseerd was in een rol, maar die haakte op het laatste moment af. In de zomer van 1998 werden de opnamen in zes weken gemaakt op locaties in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. De montage startte in oktober 1998.

Engels (en Frans) gesproken, Nederlands ondertiteld.

Producent Bayens en regisseur Reiné trokken na het vertrek van San Fu Maltha, directeur van RCV Film Distribution hun film terug, omdat zij zich niet konden vinden in de nieuwe beleidsideeën van de distributeur. Op het Filmfestival Cannes in mei 1999 waren twaalf minuten beschikbaar voor vertoning om Europese en Amerikaanse distributeurs te interesseren. In Cannes werd de film aangekocht door de Amerikaanse distributeur Trimark Pictures.

Roel Reiné maakte eerder o.a. de TROS-televisieserie 'Fort Alpha'. Veronica zond op woensdag 1 en 8 september een 2 delige special uit over het maken van THE DELIVERY. De film is op 14 september 1999 de openingsfilm van het nieuwe filmfestival 'Film by the sea', van 14 tot en met 19 september in Vlissingen en Middelburg.

Filmuziek

Cor Bolten

Camera

Jan van den Nieuwenhuyzen

Montage

Jeff Hertogs, Roel Reiné

Kostuums

Ingrid Blankendaal

Geluid

Simone Galavazi, Coen Gravendaal