Enigma (1999) (1999)

Alternatieve titel: Enigma : Love is a four letter word

Regie

Paul Ruven

Scenario

Paul Ruven, Marian Batavier

Release

02-12-1999

Studio

Jean-Pierre Claes

Duur

70
Filminformatie

Verhaal

Max heeft een vervelend illegaal baantje in een slachthuis en is na de wiegendood van zijn kind ontroostbaar. Hij schrijft een autobiografisch script met zichzelf als de gelukkige charismatische held. Een Amerikaanse regisseur zegt een goede producent te weten voor het scenario van zijn action-comedy, maar troggelt hem een grote som geld af en gaat er intussen met zijn vrouw vandoor. Max wil koste wat het kost een Amerikaanse producent overtuigen van zijn talenten en huurt een cameraman in om zijn auditie te filmen. Werkelijkheid en fictie gaan door elkaar heen lopen.

Cast

Jack Wouterse (Max), Ariane Schluter (Jareen), Georgina Verbaan (Dash), Edo Brunner (Ronnie), Frans van Deursen, Chip Bray, Mike Hayes

Ontstaan

Opgenomen met een digitale camera in 5 dagen op o.a. Kadijksplein te Amsterdam (10 december 1998). Engels gesproken, gedeeltelijk Nederlands ondertiteld. De film ENIGMA is een lange versie van de gelijknamige op 28 maart 1999 door de VPRO uitgezonden televisiefilm. Schertsend repte Paul Ruven van 'de eerste Nederlandse Dogma-film'. Op het Nederlands Filmfestival (vertoond op 24 september 1999) oogstte de film veel lof bij publiek, pers en jury. De laatste nomineerde de scenarioschrijvers Ruven en Batavier voor een Gouden Kalf: "Op fascinerende wijze weten de makers van ENIGMA de schijn van ultieme improvisatie te wekken, waarbij tegelijkertijd wordt vermoed dat elk detail vooraf is bedacht en in het scenario is vastgelegd".

Persreacties:

'Het Parool' d.d. 1 december 1999: "ENIGMA, die in één week werd gedraaid, wekt de indruk van enkel improvisatie, maar wie goed kijkt ziet een zeer doordacht scenario. Wat de Denen met Dogma kunnen, kan ik ook, lijkt Ruvens uitgangspunt te zijn geweest. Dat het goed uitpakt, is een bewijs van zijn grote talent, want een mindere scenarist en filmmaker zou met een satire op Hollywood in de polder genadeloos onderuit zijn gegaan."


'Algemeen Dagblad' d.d. 2 december 1999: "Met bescheiden middelen produceert hij aan de lopende band, maar vaak komt het niveau niet verder dan de minimal movies waarmee Pim de la Parra begin jaren negentig zijn carrière afsloot. (...) De irritatieknop wordt helemaal open gedraaid door Ruven die Wouterse als een ongeleid projectiel voor de camera laat opdraven. Schreeuwend, tierend, vloekend tot de spetters er vanaf vliegen. (...) In ENIGMA weet Ruven heel behendig werkelijkheid en fictie op elkaar af te stemmen. Het geëxalteerde acteren van Wouterse die vaak lijkt te improviseren werkt echter al te snel op de zenuwen. De geloofwaardigheid van deze figuur is geen moment aanwezig, ook al is er sprake van een satirische benadering."


'NRC Handelsblad' d.d. 1 december 1999: "Paul Ruven levert met ENIGMA een kleine film af waarin met Amsterdamse flair leuke ongein, melige satire en nogal plompverloren drama met elkaar verknoopt raken. Gingen er van zulke filmpjes maar dertien in een dozijn."

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Joost van Gelder

Montage

Peter Alderliesten

Geluid

Pepijn Aben

Kleur

Kleur

Art director

Gerard Loomans