Cross Fate (2000)

Alternatieve titel: Cross Fate : a terrifying midnight comedy, Immigration/Condensation, Emigration Condensation

Regie

Nestor Sanz

Scenario

Nestor Sanz

Release

30-03-2000

Studio

Argus Film Produktie bv

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Ahmed, een 38-jarige werkloze arbeider in een derdewereldland, laat de toeschouwer delen in zijn dromen over emigratie naar West-Europa. Hij heeft fantasieŽn over een loopbaan als crimineel, over het lidmaatschap van een criminele organisatie en over zichzelf als slachtoffer van moord.

Cast

Behrouz Seiri (Ahmed, kammenverkoper), Ingrid van der Lecq (vrouw van kammenverkoper), Erik de Bruyn/Mr. The Brown (taxi-chauffeur), Wilfried de Jong (Carlitos), Hajo Bruins (man in kantoor), Kitty Courbois (vrouw in tram), Mimi Kok (vrouw op feest), Karim TraÔdia (dikke trieste man), Jaqueline Tier (dikke trieste vrouw), Frank Sheppard (zwarte politieman 1), Mike Winter (zwarte politieman 2), Egbert de Jong (Van der Groente), Jovanna Vriend (prostituťe), Melanie Vervoort (naakte vrouw in kantoor), Yusuf Dagkilic (kind 1), «agatay Tikiz (kind 2), Mehdi Madanian (terroristische leider 1), Ali Ghezelbash (terroristische leider 2), Fereidoun Laghai (terroristische leider 3), Jack Kerklaan (gekke barman), Nicole van Esch (klein meisje op feest), Harry van Esch (chef garage), Geert Radsma (zwerver peepshow), Sedat Develi (gevangene op mark), GŁrdal Suner (chauffeur op mark), Aysel Kaya (vrouw 1 station), řaziye AÁil (vrouw 2 station), Mehmet Ali Yagdiran (buschauffeur), Ismail Kutluhan (bewaker treinovergang), Stationchef (Stationchef), Jacqueline Bloemhard (stewardess), Leo Peters, Sander Kersting (politie), Miriam van der Heyden (vrouw in bar), Sophie Baardewijk, Sarah Baardewijk, Roel van Esch, Jack Grunil, Monique van Esch (gasten op feest)

Ontstaan

Nederlands-Deens-Turkse co-produktie.

Geproduceerd door Argus Film Produktie. Co-producenten: Panfilm, Istisnai Filmler, Zentropa Productions, N.D. Sanz Films. Producenten: Erik Schut, Peter van Vogelpoel. Regie-assistent: Erik de Bruyn.

Voor geluid stonden ooit Ab Grooters, Eddie de Cloe vermeld. In de persmap was dat niet meer het geval. Frank Weyzig kwam ook voor als Frank Weyzing.

De Argentijn Nestor Sanz (11 april 1956) werkte voor deze film als cameraman bij Alejandro Agresti.

Acteur Behrouz Seiri is geboren in 1965 in een klein dorpje in Iran. Hij kreeg in 1988 politiek asiel in Nederland. In Nederland studeerde hij Audiovisuele Kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam en studeerde af als animatiefilmmaker.

Opnamen in Nederland (Rotterdam en Amsterdam) en Turkije (Istanbul). In Amsterdam is ook gefilmd in de Wenck Studio Amsterdam.

Eerste vertoning op 1 september 1999 op het Nederlands Film Festival. De film ging ruim een half jaar later, op donderdag 30 maart 2000, in roulement in Het Ketelhuis te Amsterdam.

Pers

'Het Parool', d.d. 29 maart 2000: "De film verraadt dat er een gedreven filmmaker aan het werk is geweest, maar wat Sanz wil betogen wordt nooit duidelijk. De kijker krijgt geen enkel aanknopingspunt en moet zijn eigen film creŽren uit de stortvloed van beelden. CROSS FATE is de ultieme postmoderne film: een verhaallijn ontbreekt en elk beeld en iedere scŤne zijn even veel waard. Wie nu met een postmodern experiment aankomt is tien jaar te laat. CROSS FATE maakt een hopeloos gedateerde indruk."

'NRC Handelsblad', d.d. 29 maart 2000: "CROSS FATE is een film zonder enige nuance: van het begin tot het eind slaat Sanz dezelfde hysterische toon aan, die van een uit de hand gelopen nachtmerrie. Daardoor wordt het moeilijk CROSS FATE, zelfs als vormexperiment, serieus te nemen. De op video gedraaide film ligt voor het grootste deel beneden professioneel niveau, voor wat betreft de verzorging van de visuele vormgeving en het acteren. Er wordt geschreeuwd en getierd, er worden mitrailleurs leeggeschoten en het scenario volgt onbegrijpelijke kronkels. De titel verwijst vermoedelijk woordspelig naar de cross fade of overvloeier, een montagetruc die Sanz niet erg consequent toepast en er in dit geval aan de haren bijgesleept is."

'de Filmkrant' d.d. april 2000: "Kleurenfilters, slowmotion, omfloerste kaders, animatie, zwart-wit: het is een kleine greep uit het brede scala filmtechnieken dat gebruikt wordt (...) veel verder dan een losse verzameling ideeŽn komt de film niet. (...)Maar de acteerprestaties zijn, ondanks de aanwezigheid van oud-gedienden als Kitty Courbois, Mimi Kok en Karim TraÔdia, nogal matig. CROSS FATE wil wel tien films in een zijn, en is uiteindelijk net niks. Het is geen komedie, geen sociaal drama, geen thriller en ook geen politiek pamflet, en als puur visuele grabbelton mist de film stilistische zeggingskracht. (...) Het is met film net als met het gebruik van een grote doos kleurpotloden; apart kunnen de kleuren best leuk ogen, maar als je ze allemaal tegelijk gebruikt, eindig je met een onaantrekkelijke smurrie van een onbestemde kleur."

Filmuziek

Frank Weyzig

Camera

Nestor Sanz

Montage

Nestor Sanz

Kostuums

Elianne van Dorp

Geluid

Frank Weyzig

Bezoekers

51

Kleur

Kleur

Art director

Ben Zuydwijk, Geert Radsma