Rode zwaan, De (1999)

Regie

Martin Lagestee

Scenario

Sjoerd Kuyper

Release

18-09-1999

Studio

First Floor Features

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

De film speelt zich af in het Noordhollandse Bakkum. De 13 jarige Jacob logeert daar bij zijn opa, die hem altijd prachtige sprookjesachtige verhalen vertelt. Opa krijgt een ongeluk en moet daardoor thuis worden verpleegd. De koortsdromen van opa jagen Jacob de stuipen op het lijf en hij is bang dat zijn opa gaat sterven. Een oude dame uit de buurt vertelt Jacob dat alleen de rode zwaan, een houten speelgoedbeest dat grootvader als kleine jongen is kwijtgeraakt, redding kan brengen. Hij gaat op zoek en komt terecht in een sprookjesachtige wereld waarin het verleden schijnt te herleven.

Cast

Rufus Heikens (Jakob), Sanne Himmelreich (Neeltje), Nick Majoor (Vezel), André van den Heuvel (grootvader), Annet Nieuwenhuijzen (Neeltje 70 jaar), Liz Snoijink (koningin Houtvolk), Pierre Bokma (generaal), Saskia van der Heide (Murra), Marloes van den Heuvel (moeder), Ariane Schluter (dokter), Geert Timmers (aannemer Sturris), Mark van der Laan (patrouille commandant), Lieke-Rosa Altink (raadslid 1), Nico Bosman (werkman), Thekla Reuten (dochter van de generaal), Wolter Muller (prins Houtvolk), Frits Lambrechts

Ontstaan

Opgenomen in o.a. Park Kennemerduinen bij Haarlem. Om persoonlijke redenen zag Esmé Lammers af van de regie.

Regisseur Martin Lagestee debuteerde in 1993 met ANGIE.

21.621 bezoekers.

Facts

Van deze film werd in openbare bibliotheken een 'PagerClip' (#939) verspreid.

Pers

Matig ontvangen. Het 'Algemeen Dagblad' d.d. 14 oktober 1999: "De special effects, voornamelijk verzorgd door een Brits bedrijf, ogen on-Nederlands goed. In dat opzicht is de film van Lagestee een lust voor het oog. (...) Al met al maakt DE RODE ZWAAN een overgeproduceerde indruk. Hoewel het levensgevaarlijk is om kinderen als kijkers te onderschatten is het toch gerechtvaardigd om vraagtekens te plaatsen bij het hink-stap-springen door de tijd dat de inhoud nodeloos ingewikkeld maakt. Het maakt van DE RODE ZWAAN een tour de force".

'NRC Handelsblad' d.d. 13 oktober 1999: Het ingewikkelde verhaal wordt niet vloeiend verteld. Vaak wordt de beeldenstroom voor uitleg onderbroken en vaak komt die uitleg nog eens te vroeg of te laat. Af en toe ergeren de kostuums en het acteren. (...) De mankementen in regie en art direction voorkomen dat je echt kunt opgaan in dit moderne sprookje".

'De Telegraaf' d.d. 14 oktober 1999: "Zelfs in het publiek maakt de film geen keuze. Voor kinderen onder de twaalf is DE RODE ZWAAN te gruwelijk -zo wordt er een baby'tje vermoord, een volkomen overbodige en nare scène- en voor kinderen boven de twaalf is het allemaal te sprookjesachtig. Dus wie moet er dan naar kijken".

'Het Parool' d.d. 13 oktober 1999: "De film (?) is zo fantasierijk dat het lijkt alsof het script onder invloed van een hallucinerend pilletje is geschreven. Wie van een strakke plot houdt, zal de film snel boven het hoofd groeien, maar wie gelooft in de opmerking van één van de hoofdpersonen dat 'alles echt bestaat, als je maar de goede ogen hebt', zal veel plezier beleven aan de bizarre vondsten en wendingen. DE RODE ZWAAN is verder een film die door zijn fraaie special effects een moderne indruk maakt, maar inhoudelijk prettig ouderwets aandoet".

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Montage

Wim Louwrier

Geluid

Victor Dekker, Georges Bossaers

Art director

Rikke Jelier, Alfred Schaaf