Unter den Palmen (2000)

Regie

Miriam Kruishoop

Scenario

Miriam Kruishoop

Release

06-01-2000

Studio

Argus Film Produktie, X-Filme Creative Pool GmbH

Duur

82
Filminformatie

Verhaal

Een jonge Duitse zwarte vrouw (Tanja) en een oudere Duitse blanke man (Helmut) verblijven tijdelijk in Rotterdam. Ze voorzien in hun levensonderhoud door mensen te beroven. Ze zijn een goed geolied team en verdienen veel geld. Op een dag bekijken ze de totale buit in hun hotelkamer. Tussen al het geld en de papieren vinden ze een rijbewijs met een foto van een jonge knappe man. Met name Helmut lijkt gefascineerd door Gunther; daardoor raakt Tanja steeds meer in een isolement. Gunther, de man op de foto, dwingt Helmut om een einde te maken aan zijn relatie met Tanja. Als Helmut niet kan kiezen, blijkt Gunther een perverse, sadistische man te zijn. Hij verkracht Tanja op brute wijze en stelt Helmut voor de keuze: Tanja redden van de dood of kiezen voor de liefde van Gunther.

Cast

Helmut Berger (David), Sheri Hagen (Tanja), Thom Hoffman (politieman Thomas), Udo Kier (Ludwig), Willem Nijholt (Willem), Ian Kerkhof (brother 1), Erik de Bruyn (brother 2), Barbara Parkes (woman in distress), Vera Stiphout (woman along the road), Lorenzo Ripoli (man with lighter/bartender), Marie-José Jongerius (bartender 1), Lisette Verdoes (bartender 2), Alexandra Kallos, Tim Gutt, Andrea Jansen, Rayke Verhoeven, Ben Zuydwijk, Kees de Groot, Matthijs Kloos, Claudia, Dimitri, Flyn (extras), Pollewop (cat), Udo de Groot (figurant Gay Palace)

Ontstaan

Nederlands-Duitse co-produktie. Geheel in Rotterdam opgenomen film; o.a. in Gay Palace. Voornamelijk Duits gesproken, daarnaast ook Engels en incidenteel Nederlands ('Daar heb ik nu geen tijd voor'). Kruishoop hierover in de programmakrant van het Nederlands Film Festival: 'Ik ben en voel me Nederlandse, maar ik heb nog nooit iets Nederlandstaligs gemaakt. UNTER DEN PALMEN is eerder een Europese film, ik ben een exponent van de kunstwereld, ik heb op de Rietveld Academie geleerd universeel te communiceren'.

Tweede lange speelfilm van Miriam Kruishoop (1971). In 1996 won zij als derdejaars-student aan de Rietveld Academie met haar korte film DA SILVA tijdens het Nederlands Film Festival de Citroën Award.

Het beginpunt van deze film was de persoonlijke fascinatie van Miriam Kruishoop voor de Oostenrijkse acteur Helmut Berger. Miriam Kruishoop schreef het scenario rondom Helmut Berger, de Oostenrijkse acteur die vooral bekend is van zijn vertolking van de titelrol in Visconti's LUDWIG. Miriam Kruishoop wilde hem hebben na het zien van de televisieserie 'Dynasty'. In UNTER DEN PALMEN speelt Berger de rol van David. De Duitse acteur Udo Kier speelt Ludwig. Tanja wordt vertolkt door de Duitse actrice Sheri Hagen. Thom Hoffman is de mooie jongeman Thomas. Helmut Berger heeft zich laatdunkend uitgelaten over zijn medespeelster Sheri Hagen: 'een televisie-actrice, dan weet je het wel. Niet in staat om te denken. Altijd drie stappen te laat'. Ook de relatie Helmut Berger/Udo Kier zorgde voor problemen op de set.

UNTER DEN PALMEN was de openingsfilm van het 19e Nederlands Film Festival op 22 september 1999.

Facts

Rupert Parkes (DJ Photek), verantwoordelijk voor de muziekscore, is de echtgenoot van Miriam Kruishoop.

Pers

'Het Parool' d.d. 5 januari 2000: 'De aanwezigheid van Helmut Berger en Udo Kier (als zijn broer) moet een vleugje Visconti en Warhol binnenhalen, maar we zitten hier voornamelijk naar twee gemummificeerde artefacten van de Europese cinema te kijken, links en rechts ingehaald door Willem Nijholt die in een bijrolletje duidelijk de superieure acteur is. Achter de poses, de muziek, de beelden, het internationale cachet (het betreft hier een ondertitelde Nederlandse film) is UNTER DEN PALMEN vooral een volstrekt lege film die melancholisch naar de frisse buitenlucht maakt.'

'Algemeen Dagblad' d.d. 6 januari 2000: 'Genoeg drama voorhanden, zo lijkt het. Maar Kruishoop slaagt er geen moment in om enige beleving bij de kijker op te roepen. Vooral omdat het allemaal abstracte personages zijn die zij voorstelt. Zo is de reactie van Berger op de dood van zijn halfbroer, die hij als een van de belangrijkste mensen uit zijn leven beschouwt, zo wezenloos dat er geen enkel effect mee wordt opgeroepen. De kille, saaie en willekeurige atmosfeer van UNTER DEN PALMEN wordt versterkt door de fotografie van de moderne skyline van Rotterdam, fraai in beeld gebracht door cameraman Rogier Stoffers. De stad speelt verder geen rol in de film, wat dat betreft had deze in voornamelijk in het Engels [sic!} gesproken film ook in de moderne delen van Berlijn, Brussels [sic!} of Boekarest opgenomen kunnen worden."

'Vrij Nederland' d.d. 8 januari 2000: 'Het goed beheersen van de Nederlandse taal is al lastig genoeg, laat staan de beheersing van een buitenlandse. Alhoewel de drie hoofdrolspelers, Helmut Berger, Udo Kiers en Sheri Hagen, alle drie van origine weliswaar Duitstalig zijn, komen ze hoorbaar moeilijk uit de voeten met de verwrongen en pseudo-poëtische zinnen. De Nederlandse acteurs, onder wie Thom Hoffman, Erik de Bruyn en Ian Kerkhof, spreken daarentegen Engels in de film, wat de spreekwoordelijke Babylonische spraakverwarring alleen maar groter maakt. Gelukkig heeft Willem Nijholt wel een mooie Nederlandstalige monoloog, al komt die verhaaltechnisch volkomen uit de lucht vallen. Met behulp van cameravirtuoos Rogier Stoffers heeft Kruishoop een visueel zeer aantrekkelijke film gemaakt. Niet eerder zag Rotterdam er zo overtuigend uit als een metropool met allure. (...) Binnen dit geheel valt het door Kruishoop zelf geschreven scenario helaas volledig door de mand. Evenals de stuntelige acteursregie.'

'de Filmkrant' d.d. januari 2000: 'Soms lijkt UNTER DEN PALMEN op een oude aflevering van 'Derrick', en dat is als een compliment bedoeld. (...) Samen met het camerawerk en het bewust kunstmatige acteerwerk zorgt het [=de indrukwekkende muziekscore, die varieert van 'drum and base' tot treurige pianomuziek met soms iets te veel effectbejag] vooreen vervreemdende sfeer, die lang niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar wel oorspronkelijk en bij vlagen werkelijk meeslepend is.'

Filmuziek

Rupert Parkes (=DJ Photek)

Camera

Rogier Stoffers

Montage

Miriam Kruishoop

Kostuums

Tessa Koops

Geluid

Kees de Groot

Bioszalen

3 bij première

Bezoekers

1.130

Kleur

Kleur

Art director

Ben Zuydwijk