Lentelied (1936)

Regie

Simon Koster

Scenario

Simon Koster

Release

05-03-1936

Studio

Amstelfilm-Productie

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

De pas verloofde Charlotte van Buren en Bobby Bevering gaan in het voorjaar op vakantie naar Zeeland. Charlotte wordt verliefd op de dorpsmechanicien en Bobby voelt veel voor diens vriendin Marietje. De lente speelt de hoofdrol en gaat ook weer voorbij. Opgenomen in Rotterdam en op de Zeeuwse eilanden. Historie: Geen publiekssucces, ondanks welwillende besprekingen. De produktiefirma werd zelfs failliet verklaard: de film liet 28.000 gulden schuld na.

Cast

Jan Teulings (Frans Vermeer, een werkloze mechanicien), Lau Ezerman (Van Buren, directeur van de Rotterdamse Scheepsbouw Mij.), Ank van der Moer (Charlotte van Buren, zijn dochter), Dick Swidde (Bobby Bevering, Charlotte's verloofde), Jules Verstraete (Willems, de molenaar van Zeedorp), Joke Busch (Marietje, zijn dochter), Julia Cuypers (de waardin van hotel De Zon), Johan Schilthuizen (Jef, straatmuzikant), Nell Knoop (secretaresse), Cor Hermus (Matthijsen, chef ingenieur), Rolf (de Hollandse herdershond)

Ontstaan

Een ontblote knie van Ank van der Moer was voldoende om de film een paar centimeter in te korten (zie 'FOTO'). Rolf, de hond, was eigendom van de acteur Johan Schilthuizen. Johan Schilthuizen overleed kort voor de première van de film.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 27 juni 2007 bij de uitbreng van de dvd: "Regisseur Simon Koster maakte met LENTELIED geen meesterwerk - de plot is zwak en er wordt matig geacteerd - maar de film, die imponerende beeldsequenties van Middelburg en Rotterdam bevat, oogt verfrissend tussen alle oubollige komedies in de jaren dertig."

Filmuziek

Alex de Jong, Cor Lemaire.

Camera

Andor von Barsy, Emiel van Moerkerken

Montage

Victor Palfi

Geluid

A. Charlin