No trains, no planes (1999)

Alternatieve titel: Broederweelde/De Leugenaar

Regie

Jos Stelling

Scenario

Hans Heesen, Jos Stelling

Release

27-03-1999

Studio

Jos Stelling Filmprodukties

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Een mozaïek van gebeurtenissen die zich voltrekken binnen één etmaal en op één plek: het Café Centraal op een stationsplein. De wederwaardigheden worden verteld van Gerard, die op deze dag afscheid neemt van zijn broer, de 'charme-zanger' Mario Russo; van de eigenaar van Café Centraal en diens dochter; van het echtpaar Coby en Ton; van Benny;'van 'no-no'Jacques en van Paula, met wie Gerard het die dag wel een keer zou willen doen.

Cast

Dirk van Dijck (kunstenaar Gerard), Katja Schuurman (Rietje; dochter van Joop), Peer Mascini (Benny), Kees Prins (Jacques, alcoholistische ex-therapeut), Leny Breederveld (Coby), Aat Ceelen (Ton), Ellen ten Damme (Paula, liefje van Gerard), Gène Bervoets (Mario Russo), Henri Garcin (barman Joop), Dominique Horwitz, Ilse de Lange, Victor Löw, Piet Brouwers (hulpober), Fox terriër Woody

Ontstaan

Grotendeels in Rotterdam opgenomen; o.a. de Blue Horse Studio's aan de Lloydstraat. Ook opnamen bij Station Hollands Spoor in Den Haag en in Utrecht en Amsterdam (de Pijp, Jacob van Campenstraat, Heinekenplein). De titel van de film refereert aan een anekdote rond Ernest Hemingway: 'Een vriend klopte ooit bij hem aan, omdat hij niet wist welke titel hij zijn nieuwe boek moest geven. Hemingway vroeg hem toen: Komen er trompetten in voor? Nee? En drums? Ook niet? Nou, dan noem je het toch gewoon No trumpets, no Drums!' Deze anekdote wordt overigens ook toegeschreven aan Somerset Maugham. Draaiperiode zes weken; budget 2,5 miljoen gulden. Het scenario heeft weinig overeenkomsten met het boek waarop het gebaseerd is. Er zijn twee broers, dat wel, maar de geslaagde kunstenaar is nu de berooide sjacheraar 'Gerard'. De drop-out werd 'Mario'. 'Gerard' heeft de ziekte die in de roman is geconstateerd bij de broer.

Muziek: o.a. 'It's a heartache' van Bonnie Tyler en 'Rhythm of the rain' van The Cascades.

In 'Vrij Nederland' van 22 augustus 1998 staat een artikel over de opnamen onder de titel 'Filmen is jongenswerk, ja toch?' (pagina 32-35). De film kreeg een eerste vertoning op het International Film Festival Rotterdam 1999.

Filmuziek

Nicola Piovani

Camera

Goert Giltay

Montage

Bert Rijkelijkhuizen

Kleur

Kleur

Art director

Gert Brinkers