Günese Yolculuk (1999)

Alternatieve titel: Journey to the Sun

Regie

Yesim Ustaoglu

Scenario

Yesim Ustaoglu

Release

29-04-1999

Studio

Behrooz Hashemian

Duur

104
Filminformatie

Verhaal

Twee jonge mannen uit verschillende streken van Turkije proberen in Istanbul een nieuw leven op te bouwen. Mehmet is erin geslaagd een baantje te vinden bij het waterleidingbedrijf. Hij is verliefd op Arzu, die ook nog maar pas in de stad woont en in een wasserette werkt. Mehmet heeft vriendschap gesloten met Berzan, een Koerd die op straat een stalletje heeft. Berzan wordt door de politie gezocht. Op een avond wordt Mehmet tijdens een routinecontrole door de politie gearresteerd. Zijn donkere huidskleur doet de agenten vermoeden dat hij een Koerd is. Als hij na een week wordt vrijgelaten, vindt hij een rood kruis gekalkt op de deur waar hij met andere jongens een kamer heeft. Ze willen hem niet langer in huis hebben en zetten hem op straat. Ook bij de waterleiding hebben ze zijn expertise niet meer nodig. Dankzij Berzan vindt Mehmet weer onderdak en een nieuwe baan, maar er is iets in hem geknapt. Na de dood van Berzan ziet Mehmet het als zijn verplichting om diens stoffelijk overschot te begraven in zijn geboortedorp. Hij onderneemt een lange en moeilijke reis naar het oosten, naar het land waar de zon opkomt.

Cast

Newroz Baz (Mehmet), Nazmi Qirix (Berzan), Mizgin Kapazan (Arzu), Nigar Aktar (Süleyman Bey, laundromat owner), Iskender Bagcilar (police interrogator), Ara Güler (Mehmet's boss)

Ontstaan

Turks-Nederlands-Duitse co-produktie. Tweede Turkse film waarin Koerdisch wordt gesproken (na YOL van Yilmaz Güney, 1982). Het verhaal van de film is geïnspireerd op krantenartikelen over dorpen in zuidoost Turkije die werden afgebrand en waarvan de inwoners vervolgens werden 'geëvacueerd' naar Istanbul.

Prijzen

Blauwe Engel voor Beste Europese film over een actueel maatschappelijk onderwerp en de Vredesprijs, Internationaal Film Festival Berlijn, 1999.

De Konferentie van Europese Kerken (KEK) kende aan JOURNEY TO THE SUN in januari 2000 de John Templeton-filmprijs toe. Aan de prijs is een geldbedrag van 7000 Zwitserse frank (6000 gulden) verbonden. De prijs is genoemd naar de schatrijke Amerikaanse zakenman John Templeton.

Camera

Jacek Zaleski

Montage

Nicolas Gaster

Geluid

Svetolik Mica Zajs

Kleur

Kleur

Art director

Natali Yeres