Jezus is een Palestijn (1999)

Alternatieve titel: Jesus is a Palestinian

Regie

Lodewijk Crijns

Scenario

Lodewijk Crijns, Martin Lagestee

Release

11-02-1999

Studio

Lagestee Film BV

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Ramses woont al acht jaar onder kloosterachtige omstandigheden in een landbouwcommune. Als zijn vader stervende is, krijgt hij toestemming om hem op te zoeken. Eenmaal buiten de commune wordt Ramses verliefd op Lonneke, de huisgenoot van zijn jongere zus Natasja, en moet hij kiezen tussen het celibate leven in de commune of het huwelijk daarbuiten. Hij is niet gewend om zelfstandig keuzes te maken en roept de hulp in van een messias, die in een flat in de Amsterdamse Bijlmermeer woont.

Cast

Hans Teeuwen (Ramses), Kim van Kooten (Natasja, zijn zus), Dijn(tje) Blom (Lonneke), Peer Mascini (vader van Ramses), Anis de Jong (Kahn-Goeroe), Najib Amhali (Rashid, de Palestijn), Pieter Bouwman (communeleider), Orlando MacBean (Abraham), Ruben van der Meer (Osiris), Micha Hulshof, Gerardjan Rijnders, Marc van Uchelen, Tygo Gernandt, Job Gosschalk (Israëlische piloot), hangbuikzwijntje Roos

Ontstaan

Aanvankelijk was dit project geselecteerd als vijfde film in de reeks low budgetfilms van het Fonds/VPRO/Motel Films, maar omdat het budgettair niet lukte werd de film zelfstandig geproduceerd. Budget: 2 miljoen gulden. Lange-speelfilmdebuut van Lodewijk Crijns, die eerder de veel bekroonde fake-documentaires KUTZOOI (1995) en LAP ROUGE (1996) maakte. De als acteur debuterende cabaretier Hans Teeuwen is in werkelijkheid niet de broer van Kim van Kooten, maar haar vriend. Hij auditeerde eerder tevergeefs voor de hoofdrol in KARAKTER. Job Gosschalk van castingbureau Hans Kemna Casting is zelf ook te zien als Israëlische piloot. Eerder was hij al te zien in DE BOEKVERFILMING. Opnamen gestart op 10 maart 1998; o.a. in een Limburgs kasteel, een ziekenhuis in Soest en op het dak van een Bijlmerflat.

JEZUS IS EEN PALESTIJN ging in premičre op het International Film Festival Rotterdam 1999.

Facts

Filmverhuurskantoor Neue Visionen haalde, naar aanleiding van JEZUS IS EEN PALESTIJN, voortaan de omschrijving 'originele versie met ondertiteling' weg. Veel mogelijke belangstellenden voor de film bleken door de Nederlandse, niet in het Duits nagesynchroniseerde versie te worden afgeschrikt. De film ging op 13 april 2000 in twee Berlijnse bioscopen in premičre en trok in de eerste zes dagen 502 bezoekers.

Prijzen

Lobende Erwähnung op het Internationales Filmfestival Mannheim-Heidelberg in oktober 1999.

Winner of the first feature film competition op het Europa Cinema & TV Festival Viareggio in december 1999.

Filmuziek

Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk

Camera

Menno Westendorp

Montage

Wouter Jansen

Geluid

Eric Leek

Kleur

Kleur

Art director

Ben Zuydwijk