Romeo (1990)

Regie

Rita Horst

Scenario

Rita Horst

Release

13-04-1990

Studio

Horizon Filmproductions

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

Anne Herden en haar vriend Matthijs wonen in Amsterdam. Zij tekent en hij is acteur. Beiden verheugen zich op de geboorte van hun eerste kind. Als Anne bijna zeven maanden zwanger is, blijkt dat het ongeboren kind versteende nieren heeft, nieren die niet functioneren. Het houdt in dat het het kind niet levensvatbaar is en waarschijnlijk tijdens of vlak na de geboorte zal sterven. De dagen na het onheilsbericht zijn voor Anne en Matthijs ondraaglijk. Uiteindelijk besluiten ze het advies van de gynaecoloog op te volgen en de geboorte te laten opwekken. In het ziekenhuis komt het onvolgroeide kind ter wereld en sterft onmiddelijk. Het is een jongetje en Anne noemt hem Romeo, de naam die ze voor haar zoon in gedachten had. Anne en Matthijs gaan naar huis met alleen een paar foto's van Romeo. Matthijs probeert de draad van het leven weer op te pakken, maar Anne kan de afschuwelijke ervaring niet verwerken. Ze praat over niets anders, laat iedereen de foto's zien en vervalt tot apathie. Matthijs doet zijn best om haar op te beuren, maar Anne verwijt hem dat de hele gebeurtenis hem blijkbaar koud laat. Langzaam maar zeker drijven de twee uit elkaar. Dan ontmoet Anne op een kerkhof een oude man die het graf van zijn jong gestorven zoon bezoekt. De man vertrouwt haar toe dat hij nog dagelijks gesprekken met hem voert in gedachten. Hij is de eerste die haar begrijpt en haar bevestigt in haar gevoelens. Ze is niet kinderloos, zoals de omgeving haar ziet, ze is wel degelijk de moeder van haar zoon. Anne put zoveel kracht uit deze ontmoeting dat ze de confrontatie met Matthijs weer aankan. Ook hij beseft uiteindelijk dat zijn oplossing -het verdringen van zijn verdriet- niet de beste was.

Cast

Monique van de Ven (Anne Herden), Johan Leysen (Matthijs), Ottolien Boeschoten (Nel), Peter Bolhuis (Chiel), Hans Croiset (dokter), Pieter de Wijn (Verhoeven, oude man), Coby Timp (moeder van Anne), Bob van den Berg (vader van Anne), Pim Lambeau (dame met hondje), Mouna Goeman Borgesius (verpleegster), Theo de Groot (co-assistent), Nettie Blanken (tweede dokter), Judy Doorman (kennis Matthijs), Elja Pelgrom (kennis Anne), Arjan Kindermans (Frank), David Jansen (Tommie), Wick Ederveen (directeur), Quintijn Janse (regie-assistent), Devika Strooker (actrice), Dirk Zeelenberg (acteur), Joke Hoolboom, Leoni Jansen, Magdalena Jansen, Maeve van der Steen, Dela Maria Vaags (vriendinnen), Dick van den Toorn (kennis op feest), Peter Bos (kennis op bezoek), Nico Schaap (controleur tram), De Gebroeders Flint (tram muzikanten), Dean Kaye-Creatrix

Ontstaan

ROMEO is een coproductie van Horizon Filmproductions en de NOS, met cofinanciering door de Stichting Coproductiefonds Binnenlandse Omroep.Deze film kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het fonds voor de Nederlandse Film. Fragment uit MONUMENT VOOR EEN GORILLA ter beschikking gesteld door Bert Haanstra. Het echtpaar Johan Leysen en Rita Horst maakten dit alles in de realiteit mee. Voor Rita Horst was het schrijven van het scenario therapeutisch. In werkelijkheid overleed in december 1993 het anderhalf jaar oude zoontje van Monique van de Ven en haar man Edwin de Vries. Monique van de Ven in 'VARA TV Magazine' 48-2006: "Was de eerste keer dat ik een script las, waarbij ik dacht: dit moet ik maken, geen twijfel mogelijk. (...) Heb me enorm vastgebeten in die rol. Ik had steeds voor ogen: er mag geen moment zijn dat je het niet geloofd. Dan is de hele film weggegooid. (...) Ik kan er nog naar kijken. Toen het mezelf overkwam, dacht ik alleen maar: ik doe nooit meer een film waarin het slecht met me afloopt of waarin me iets gebeurt. Je gaat echt even denken: loopt mijn eigen leven parallel aan mijn filmleven. Dat kan toch niet waar zijn. (...)"

Nummer 40 over 1990. 87.608 bezoekers. Goed ontvangen bij de Nederlandse pers.

Prijzen

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 1990. Gouden Kalf voor Monique van de Ven.

Filmuziek

Boudewijn Tarenskeen

Camera

Theo Bierkens

Montage

Ot Louw

Kostuums

Henriėtte Onrust

Geluid

Hugo de Vries

Art director

Philippe Graff