Luba (1990)

Alternatieve titel: held en de hoer, De

Regie

Alejandro Agresti

Scenario

Alejandro Agresti

Release

28-09-1990

Studio

Allarts

Duur

81
Filminformatie

Verhaal

Rotterdam, 1941: een Argentijnse schrijver-dichter Roberto wordt achtervolgd door twee Amerikanen van de geheime dienst. Met twee benen van een vrouwelijke etalagepop -Roberto heeft ook een onverslijtbare panty uitgevonden- vlucht hij een bordeel binnen. Daar huurt hij de prostituée Luba voor een hele nacht. Een spel van afstoten en aantrekken tussen de schrijver en de hoer krijgt zijn beslag. Intussen weet de hoerenmadam de twee achter- volgers buiten het bordeel te houden. Een zangeres zingt Argentijnse liederen. Vermomd als clown blijkt ook een professor van wie Roberto vroeger college heeft gehad te zijn ondergedoken in het bordeel. Bij het ochtendkrieken, als Luba en Roberto elkaar hun liefde hebben verklaard, verlaat het stel het bordeel om een nieuw leven te beginnen. Dit wordt mogelijk omdat een van de achtervolgers zijn maat doodschiet en vervolgens in het bordeel mag onderduiken. 'Luba is een van de mensen die niets hebben te verliezen en daarom geschikt om revolutie te maken', laat Roberto weten.

Cast

Bozena Lasota (Luba), Elio Marchi (Roberto), Adrian Brine (professor), Michael Matthews (Mike), Alex van der Wijck (Spencer), Viveca Lindfors (madam), Amelita Baltar (zangeres)

Ontstaan

Nederlands-Argentijnse co-produktie.

Viveca Lindfors is de derde Zweedse actrice in een Nederlandse film (na Gunnel Lindblom in DE DANS VAN DE REIGER en Bibi Andersson in TWEE VROUWEN).

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Camera

Miguel Rodriguez

Montage

René Wiegmans

Kostuums

Elianne van Dorp

Geluid

Mark Glynne

Art director

Dorine de Vos