Last Island, The (1990)

Regie

Marleen Gorris

Scenario

Marleen Gorris

Release

16-11-1990

Studio

First Floor Features

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

Feministische film. Een verkeersvliegtuig stort neer op een Caraïbisch eiland. Zeven inzittenden en een hond overleven de ramp: de oudere mevrouw Godame, de jonge juriste Joanna, de Franse bioloog Pierre, de Schotse zakenman Sean, de militair Nick en twee jongemannen Frank en Jack. Nadat ze de doden hebben verbrand, gaan ze op onderzoek uit en komen tot de ontdekking dat het eiland onbewoond is. Na een vergeefse poging het eiland met een zelfgemaakte boot te verlaten, onstaan er gaandeweg spanningen. Jack wil met alle geweld Joanna veroveren, terwijl zij niets van hem wil weten. Bij één van zijn toenaderingspogingen wordt hij door een slang in de hand gebeten. Nick hakt hem radicaal de verwonde hand af, hoewel de slang helemaal niet giftig blijkt te zijn. Jack sterft onder helse pijnen. Nick ontpopt zich als een religieuze fanaat, die vindt dat de anderen zich bij zijn opvattingen moeten neerleggen. Hij ergert zich dermate aan Sean, die een homofiele verhouding met Frank is begonnen, dat hij hem doodschiet. Frank zint op wraak. Hij doodt Nick, waarna hij zelf overlijdt. Pierre, die tussenbeide wilde komen, sterft daarbij eveneens. De twee vrouwen blijven alleen over. Samen besluiten ze een nieuwe boot te bouwen.

Cast

Paul Freeman (Sean), Shelagh McLeod (Joanna), Patricia Hayes (Mrs. Godame), Kenneth Colley (Nick), Marc Berman (Pierre), Ian Tracey (Jack), Mark Hembrow (Frank)

Ontstaan

Geheel in het Engels opgenomen op het Caraïbische eiland Tobago met vrij onbekende acteurs uit het Angelsaksich taalgebied. In THE LAST ISLAND zitten vele verwijzingen naar de bijbel; het 'Adam en Eva in het paradijs'-verhaal is in het scenario echter sterk gewijzigd.

10.978 bezoekers.

Facts

Het scenario van THE LAST ISLAND is samen met die van DE STILTE ROND CHRISTINE M. en GEBROKEN SPIEGELS gepubliceerd als 3e deel in de reeks 'Het Nederlands Scenario' (1990)

Filmuziek

Boudewijn Tarenskeen

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Hans van Dongen

Geluid

Bert Flantua

Special effects

Bickers Action, Dick Todd, Steven John Lewis

Art director

Harry Ammerlaan