Kracht (1990)

Alternatieve titel: Vigour

Regie

Frouke Fokkema

Scenario

Frouke Fokkema

Release

21-09-1990

Studio

Sigma Filmproducties

Duur

104
Filminformatie

Verhaal

Boer Bert Bollens heeft onlangs zijn vrouw verloren. De teraardebestelling loopt niet van een leien dakje, omdat de doodgravers met motorpech te kampen hebben. In arren moede besluit de boer de kist met paard en wagen naar de begraafplaats te vervoeren, waar hij te laat arriveert. De plaatselijke pastoor is echter onvermurwbaar. Uiteindelijk verbrandt de boer zijn vrouw in een zelfgeknutseld oventje. Haar as wordt in een zwarte urn op de schoorsteen geplaatst. Het verlies van zijn vrouw valt Bert Bollens zwaar. Zij immers vormde het brein achter het familiebedrijf. Met haar wegvallen verliest de boer zelfs aan kredietwaardigheid bij de banken. Bollens wentelt zich in rouw en verwaarloost in zijn wanhoop beesten en bedrijf. De pastoor raadt hem aan er eens op uit te gaan. Bollens bezoekt de landbouwtentoonstelling in Amsterdam. Schilderes en fotografe Roos Rozemond merkt hem op en raakt gefascineerd. Ze brengen de nacht samen door. Het blijkt al snel dat het geen liefde is die hen bindt. Zijn drijfveren zijn duidelijk: hij zoekt een nieuwe kracht en een moeder voor zijn zoon. Toch trekt Roos naar zijn boerderij. Berts zoontje verwelkomt Roos Rozemond op de vierkantsboerderij. De boer biedt haar de ruimte om haar stadse bestaan op het platteland voort te zetten, maar het gemis van een heuse boerin blijft. Om dichter bij Bert te komen, probeert Roos meer en meer op zijn overleden vrouw te lijken. Maar het maakt de afstand tussen de twee alleen maar groter. Na een hevig conflict wordt duidelijk dat Bert en Roos elkaar vanuit hun verschillende 'werkelijkheden' nooit kunnen bereiken. Roos ziet geen weg terug en verhangt zich aan een balk. Boer Bollens moet voor de tweede keer een vrouw ten grave dragen.

Cast

Theu Boermans (Bert Bollens), Anneke Blok (Roos Rozemond), Dave van Dinther (Thomas), Khaldoun el Mecky (Jeu), Bert Geurkink (Jo), Jaap Spijkers (slager), Mieke Verheyden (moeder), Marisa van Eyle (slagersvrouw), Marieke Heebink (Maria), Ivo Jacobs, Rogier Gerardu (slagerszonen), Eelco Vellema (Hubert), Dea Koert (Marie Louise), Myranda Jongeling (marktvrouw), Rik Launspach (Sjors), Lukas Dijkema (pastoor), Frans Veugen (grafdelver), Alain Lamour, Martin Baay (misdienaartjes), Fanfare Sippenaeken (fanfare), Toneelvereniging 'St. Laurentius' Voerendaal, Toneelvereniging Palliter, Volkstoneel Amstenrade, bewoners van Sippenaeken e.o. (figuratie Limburg)

Ontstaan

Filmdebuut van toneelschrijfster Frouke Fokkema. Gedeeltelijk in dialect gesproken, Nederlands ondertiteld. Goed ontvangen. Rutger Hauer kocht de rechten op het scenario.

Facts

Gouden Kalf voor beste regie. Grote prijs van de jury op het Festival International de films des femmes 1991.

Filmuziek

Lodewijk de Boer

Camera

Theo Bierkens

Montage

Wim Louwrier

Kostuums

Dinorah Joeio, Rein Walraven

Geluid

Marcel de Hoogd

Art director

Roel Schneeman