Gulle minnaar, De (1990)

Alternatieve titel: generous lover, The

Regie

Mady Saks

Scenario

Rob Houwer, Mady Saks

Release

06-07-1990

Studio

Verenigde Nederlandsche Filmcompagnie

Duur

87
Filminformatie

Verhaal

Peter Heg verdient zijn brood als grafisch tekenaar. Zijn vrouw heeft hem verlaten, waardoor hij alleen staat voor de opvoeding van zijn tienjarig zoontje Tommie. Peter brengt hem dagelijks naar school. Hij lijkt daarin niet door vaderliefde gedreven, maar eerder door de ontmoetingen met de vele hitsige moeders die het allemaal op Peter voorzien hebben. Op een dag botst Peter met zijn fiets op het kleine autootje van Mascha. Mascha's ogen zijn omfloerst door liefdesverdriet en Peter propt zijn fiets in het kleine autootje en neemt robuust het stuur over. Al op weg naar huis ontdekken de twee dat het hier liefde op het eerste gezicht betreft en Mascha trekt dan ook subiet bij Peter in. Mascha presenteert een culinair programma, maar weet van koude melk nog geen warme melk te brouwen. Peter daarentegen beheerst de kookkunst als geen ander. Hij zit echter nog met de erfenis van zijn vorige liefdesleven en de dames laten zich niet zo gemakkelijk afdanken als hij wel zou wensen. Vooral de domme, geile Hedda zint op wraak. Zij laat haar ex-man opdraven, een fotograaf bij één van de roddelbladen. Twee andere vriendinnen brengen Peter in een ondubbelzinnige situatie, waarbij de ex, gelegen in het struikgewas, zijn rolletje volschiet. Het roddelblad brengt het pikante verhaal breed uitgemeten. Mascha pikt dat natuurlijk niet en verlaat de volmaakt onschuldige Peter. Mascha stort zich vervolgens in de armen van een fabrikant die een erotische film met haar wil produceren. Als apotheose moet Mascha het op het 'Grand Gala Culinair' opnemen tegen een Franse kookspecialiste. Natuurlijk redt Peter haar uit die precaire situatie.

Cast

Peter Faber (Peter Heg), Mariska van Kolck (Mascha Silman), Ian Smith (Tommie), Ella van Drumpt (Kiki), Lieneke le Roux (Oekje), Sylvia Millecam (Hedda), Lex de Regt, Rik Launspach (Lucas), Adèle Bloemendaal, Joop Braakhekke, Maarten Spanjer, Herbert Flack, Ella van Drumpt, Jan Lenferink, Hester van de Vijver, Christiane Ramseyer, Frank Groothof, Hans Beyer, Chiem van Houweninge, Sylvie Allard, Merlijn van Veen, Rob Veldhuijsen, Ab van der Linden, Walter Crommelin, Nelleke Burg, Kees Prins, Duck Jetten, Hugo Koolschijn, Ursul de Geer, Els Wenink, Monique Emmen, Buffel (de hond)

Ontstaan

Marjan Berk heeft altijd geweigerd om de film te bekijken en zette ook naderhand bij de tv-uitzendingen de tv niet aan. Ze had bij het lezen van het scenario al het gevoel of iemand haar pronkstukken uit haar mooie kamer had geroofd. De twee boeken waar de film op gebaseerd waren, zijn volgens Berk niet te mengen, want hebben niets met elkaar te maken.

Verschillende Duitse producenten hadden belangstelling getoond in De Dag dat de Mayonaise mislukte, maar Rob Houwer gunde ook de regisseuse van de bekroonde Duitse televisiefilm Sweethearts de door hem gekochte rechten niet.

Zeer slecht ontvangen. De reactie van de pers werd leuker gevonden dan de film. 'Het Parool' sprak van 'één aaneenschakeling van grove lol, ongekende platheden en klootloze humor'. Ook de andere dagbladen waren niet mals in hun oordeel: 'Niemand is gebaat bij deze achterhaalde rommel' (Algemeen Dagblad), 'Die film deugt niet'(NRC Handelsblad) en 'Een vunzig filmpje' (Trouw). Producent Rob Houwer was vol vertrouwen dat het publiek de film wel zou waarderen, maar de film werd weinig strategisch uitgebracht in het weekend van de finale van het WK voetbal en ook in de weken daarna gaf het publiek door weg te blijven blijk van geen interesse. De film haalde slechts 30.048 bezoekers, goed voor plaats 79 in de bioscoop top 100 over 1990.

Mariska van Kolck in 'TeleVizier' nummer 15-2001: "DE GULLE MINNAAR is niet bepaald een hoogtepunt uit mijn carrière. Nu moet ik er onbedaarlijk om lachen, maar toen vond ik het vreselijk wat ze ermee hadden uitgespookt. Omdat ik geen ervaring had met nasynchronisatie sprak iemand anders mijn rol in. Vreselijk! Ik weet nog dat ik bij de première wel door mijn stoel kon zakken. Ik ben daarna ook meteen weggegaan. Als ik de beelden uit die periode terugzie, zie ik mezelf enorm hard mijn best doen. Breeduit lachend sta ik heel overtuigend te wezen, maar de uitstraling klopt gewoon niet."

Rob Houwer over Mady Saks in 'de Volkskrant' van 20 oktober 2005: "(...) 'Ik had van Mady Saks Iris gezien, en dacht: die past bij De gulle minnaar. Ik wist toen niet dat cameraman Frans Bromet Iris eigenlijk had gemaakt.' Een verkeerde inschatting. 'Mady heeft tijdens het draaien van De gulle minnaar haar volgende huwelijk voorbereid. Kun je nagaan met wat voor instelling ze op de set heeft gestaan."

Facts

Vele reclamespots in de film; zo moet zoontje Tommie de wonderlijkste capriolen uithalen om al fietsend een blikje Fristi leeg te drinken. Wanneer hem dat gelukt is, moet hij het blikje in een vuilnisbakje gooien. Langzaam komt dan het vuilnisbakje in beeld en wordt er traag ingezoomd. Vervolgens blijft de camera welgeteld vijf volle seconden bij het lege blikje rusten.

Filmuziek

Hennie Vrienten

Camera

Frans Bromet

Montage

Nicole Houwer

Kostuums

Madeleine Weyerman

Kleur

Zwart-Wit

Art director

Harry Ammerlaan