City Life, The International Episode Film (1990)

Regie

Alejandro Agresti/Gabor Altorjay/José Luis Guérin/Krysztof Kieslowski/Clemens Kopfenstein/Tato Kotetishvili/Ousmane William M'Baye/Eagle Pennell, Carlos Reichenbach, Dick Rijneke, Mildred van Leeuwarden, Mrinal Sen, Béla Tarr

Scenario

naar een idee van Dick Rijneke en Mildred van Leeuwarden

Release

25-01-1990

Studio

Rotetrdam Films

Duur

240
Filminformatie

Verhaal

Twaalf-luik over modern leven in steden over de gehele wereld. Aan bod komen: het stedenconglomeraat in Nederland, Tbilisi in de Sovjet-republiek Georgië, Sao Paolo in Brazilië, Houston in de Verenigde Staten, Warschau in Polen, Buenos Aires in Argentinië, Boedapest in Hongarije, Hamburg in Duitsland, Barcelona in Spanje, Dakar in Senegal, Bevagna in Italië en Calcutta in India. Elke episode duurt ongeveer 20 minuten. Het doel van de film is een impressie geven van de snelle veranderingen in de moderne maatschappij. Als verbindend principe is gekozen voor het lichten van de legendarische Titanic, maar ook de toren van Babel speelt met zijn spraakverwarring een belangrijke rol. Motto van de film (afkomstig uit het werk van de Italiaanse schrijver Italo Calvino): 'Steden, net als dromen, zijn opgebouwd uit verlangens en angsten, ook al is de draad van hun verhaal geheim, zijn hun regels absurd, de perspectieven bedriegelijk, en verbergt iedere zaak een andere zaak'. De Nederlandse Argentijn Alejandro Agresti levert een humoristisch verhaal, A SHORT STORY ABOUT NOTHING/UNA HISTORIA BREVE SOBRE NADA, waarin hij het imago van de swingende vrijgezel in de grote stad (elke dag is een avontuur, je moet het alleen willen grijpen) ontzenuwt. Spelers: Quique Morales, Lidia Lugo. Productie: Movimiento Falso. Camera: Nestor Sanz. Montage: René Wiegmans. K-10 minuten. Dick Rijneke & Mildred van Leeuwarden leveren URBAN JUNGLES/RANDSTAD: In een kantoor (het Van Nelle gebouw in Rotterdam) strooit een vrouwelijke yuppie (Carla Mulder) haar wufte beschouwingen omtrent de hedendaagse stadsontwikkeling rond. Daar tegenover volgen we in een metrocoupé het treiterige gekwetter van een groepje doelloos rondhangende jongeren. Spelers: Carla Mulder, Bert van der Kruk. Productie: Rotterdam Films, Dick Rijneke, Mildred van Leeuwarden, Jan Heijs. Camera: Dick Rijneke. Montage: Ewoud Hendriksen. K-20 minuten.

Cast

diverse acteurs uit vele landen

Ontstaan

De elf regisseurs zijn geselecteerd in overleg met Hubert Bals, directeur van het Filmfestival Rotterdam. Vanuit Rotterdam geproduceerd. Zes jaar lang is er aan deze film gewerkt.

Prijzen

Getz World Peace Prize 1990 te Chigago op het International Film Festival. Gold Jury Award op het 25ste filmfestival van Houston 1992. British Samuelson City Experience Film Award. Onderscheiding van de USSR Filmmakers Unie 1991.

Filmuziek

Zbigniew Preisner