Alissa in concert (1990)

Regie

Eric van Zuylen

Scenario

Eric van Zuylen

Release

05-10-1990

Studio

Allarts

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

Een vrouw is koortsachtig op zoek naar haar geliefde. Ze heet Alissa en bespeelt de cello, een instrument dat ze gedurende de hele zoektocht met zich mee torst. Alissa laat zich nog het best vergelijken met de mythische Orpheus die in zijn wanhoop zijn geliefde Eurydice volgt tot in het dodenrijk. In haar speurtocht belandt Alissa in angstige en surrealistisch aandoende situaties. Situaties die ze zelf door de magie van haar spel lijkt op te roepen. Haar geliefde Justice (Engels voor rechtvaardigheid) lijkt die liefde niet te delen. Overal waar Alissa opduikt is hij zojuist verdwenen. Alissa zoekt haar geliefde tussen de baren in een als mortuarium dienstdoende balzaal. Later betreedt ze die balzaal opnieuw. Dan schuifelt ze schuchter tussen groteske balgasten om haar opwachting bij een oude adellijke dame te maken, die haar sommeert om te doen waarvoor ze gekomen is, nl. spelen. Zeker niet elke handeling doet Alissa in hogere sferen belanden, haar zoektocht drijft haar naar banalere sferen. Zo ontmoet ze een druivenkoopman die een kamer aan Justice blijkt te verhuren. Justice echter verzuimde de huur te betalen, waardoor de man Alissa's cello als betaling wenst. Niemand dan Alissa haalt echter zulke zoetgevooisde klanken uit het instrument. Wanneer ze het instrument weer heeft weten terug te krijgen, betovert ze met haar magische klanken het gezelschap, waarna ze veilig de aftocht kan blazen. Tegen het einde blijkt definitief dat Alissa alleen in haar liefde staat. Dan zet een Amerikaanse neger in enkele heldere lijnen uiteen hoe zijn relatie met de vrouw verging, hoe deze afliep en hoe dat hem verder koud liet.

Cast

Frances-Marie Uitti (Alissa), Michael Matthews (Justice), Pim Lambeau (oude dame), Guido Lauwaert (ceremoniemeester), Johan Leysen (ziekenbroeder), Hans Veerman (huisbaas/koopman), Trudy de Jong (vrouw), Gonnie de Regt, Jan Steen (livreiknecht), Victor Reinier, Emile Seghers, Robert Mauricio, Martin Bakker, Henri Kalb, Henk Lux, Paul Vink, Peter van Gameren, Jacques van Heijningen, Fred van der Hilst, Theo Hensen, Carel Alphenaar

Ontstaan

Eerder was de film 'Alissa in concert' onderdeel van een theatervoorstelling die door het land trok. In die voorstelling becommentarieerden de hoofdrolspeelsters, celliste Frances-Marie Uitti en Michael Matthews, vanaf het podium de scènes op het witte doek.

Filmuziek

Frances-Marie Uitti

Camera

Alejandro Agresti

Montage

Lin Friedman

Kostuums

Elianne van Dorp

Geluid

Erik Langhout

Art director

Jan Roelfs, Ben van Os