Alle dagen feest (1976)

Alternatieve titel: Every day's a holiday

Regie

: Ate de Jong/Orlow Seunke/Otto Jongerius/Paul de Lussanet

Scenario

Basisscenario: Guus Luyters, en verder: Ate de Jong, Jan Kees Duvekot, Otto Jongerius en Paul de Lussanet, naar het boek van Remco Campert uit 1954.

Release

15-04-1976

Studio

Sigma Film

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

Deel 1: ALLE DAGEN FEEST / Ate de Jong. Deel 2: EEN ELLENDIGE NIETSNUT / Orlow Seunke. Deel 3: HOE IK MIJN VERJAARDAG VIERDE / Otto Jongerius. Deel 4: OP REIS / Paul de Lussanet. Alle verhalen gaan over over de mislukte dichter Wessel Franken die de poëzie verlaat voor een carrière als directeur van een publiciteitsbureau. Zijn leven is alle dagen feest. Samen met zijn vrienden, de schilders Willem en Otto en in het gezelschap van Eva met de mooie billen, haalt Wessel een aantal artiestengrollen uit. Onder één laken en dak met Joke, die zwanger van hem is, hangt Wessel een ellendige nietsnut uit. Als Wessel jarig is wil hij dat vieren, maar hij vindt geen feestgezelschap: zijn moeder is het vergeten, een ex-vriendinnetje deponeert hem met champagne en al op straat. Noch het meisje uit de kantoorboekhandel noch het meisje uit de snackbar bieden soelaas. Alleen de vriendin van zijn moeder wil op de wieken van de jonge dichter de aarde wel even achter zich laten. Dan gaat Wessel maar weer eens op reis. Willem van Malsen is zijn gezel. Vlak over de grens raakt Wessel verzeild in de armen van een herbergiersdochter, dit tot groot ongenoegen van haar vader. Naakt kiest de poëet het hazepad.

Cast

Peter Faber (dichter Wessel Franken), Hans Man in 't Veld (Willem van Malsen, zijn vriend), Marcelle Meuleman, Helmert Woudenberg, Wim van den Brink, Elsa Lioni, Chris Baay, Jac Heyer, Marloes Fluitsma (echtgenote van Wessel), Bram van der Vlugt (chef-redacteur), Shireen Strooker, Loudi Nijhoff, Els Bouwman, Elisabeth Andersen, Ansje Beentjes, Marjon Brandsma, Elja Pelgrom, Tom van Beek, Tineke Zaal, Hannah de Leeuwe, Paul Clairy, Bon Bon, Ward de Ravet

Ontstaan

Wessel Franken is het alter ego van Remco Campert, die ook al in HET GANGSTERMEISJE op de voorgrond trad. Ansje Beentjes debuteerde in de Belgische film DE LOTELING van Roland Verhavert (1973). Tijdens de opnamen werd zij ernstig ziek; zij raakte zelfs verlamd, maar herstelde. De hoofdrol in KEETJE TIPPEL moest zij noodgedwongen laten schieten, waardoor dit haar eerste optreden in een Nederlandse film is.

Camera

Theo van de Sande