Dwaze lotgevallen van Sherlock Jones,De (1975)

Alternatieve titel: Sherlock Jones

Regie

Nikolaï van der Heyde

Scenario

Nikolaï van der Heyde, Henk Bos, Chiem van Houweninge, naar een idee van de Amerikaan Peter Lawrence Levcourt.

Release

18-12-1975

Studio

Fuga / Maggan Films

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Sherlock Jones is een scharrelaar, een aardige man die ervan droomt om grote daden te verrichten. Samen met zijn hond Watson raakt hij betrokken bij de zaak met de Karthoum-diamant. Deze legendarische steen arriveert in Nederland om gespleten en gepolijst te worden. De mafia probeert de diamant gedurende het vervoer vanaf Schiphol te stelen. Zij zorgen er zelf voor dat alle veiligheidsmaatregelen door de 'vermaarde' privé-detective worden gecontroleerd, omdat ze weten dat hij geen idee zal hebben van wat er aan de hand is. De roof wordt een groot succes. Het is maar goed dat Watson er ook nog is. Dankzij hem komt Sherlock toch nog als overwinnaar uit de bus.

Cast

Piet Bambergen (Sherlock Jones), Alexander Pola (meneer Sondag), Julie Ege (Paula), Al Mancini (Son Rattazzi), Ward de Ravet (chef), Max Schnur (Killer), Chiem van Houweninge (lijfwacht 1), Fred Benavente (lijfwacht 2), Broer Sipma (Sambeek), Bill Harper (Bissonette), Maurice Delmonte (acrobaat), René van Vooren=René Sleeswijk (bestuurder waardetransport), Cas Enklaar (piloot), Erik J. Meyer (chauffeur), Wladimir van de Bellen (motoragent), Henny Alma, Leontien Ceulemans (serveerster), Henk Obreen, Wimper Diepering, Norma Davy, Frans Mulder, Roelant Radier, Wizard (Watson, de speurdershond)

Ontstaan

Internationale cast: Julie Ege is een Noorse die in Engeland woonde, Al Mancini een Amerikaanse Italiaan en De Ravet en Schnur kwamen uit België. Wizard, een uit Schotland afkomstige Basset, is de enige Nederlandse filmhond aan wie - tot nu toe - een artikel is gewijd in een Nederlandse krant ('de Telegraaf' van vrijdag 18 juli 1975).

Producent: Jan Dorresteijn, Henk Bos. 235.201 bezoekers.

Filmuziek

Jean 'Toots' Thielemans, Ruud Bos

Camera

Jörgen Persson

Montage

Ralph Kemplen

Stunts

Peter Steinberger, Alex Leitner (acrobatiek)

Kleur

Kleur