Dokter Pulder zaait papavers (1975)

Alternatieve titel: Dr.Pulder sows poppies/when the poppies bloom again

Regie

Bert Haanstra Filmproductie

Scenario

Anton Koolhaas, naar zijn boek 'De nagel achter het behang' uit 1971

Release

09-10-1975

Studio

Bert Haanstra Filmproductie

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

Dorpsdokter Kees Pulder krijgt bezoek van een oud studie- en dorpsgenoot, de neuroloog Hans van Inge Liedaard. Kees is vereerd met de wijze waarop Hans zijn kwaliteiten in studie- en dispuutsverband memoreert. Ze gaan samen eten, drinken een stuk in hun kraag en horen en zien vervolgens muizen en ratten in hun respectievelijke slaapkamers. De volgende morgen blijkt dat Hans alle morfine uit Kees' huisapotheek heeft gestolen. Die avond belandt er een baksteen afkomstig van Hans door de ruit in de huisapotheek. Hans sterft aan morfine. Op de begrafenis komt Pulder in contact met Hans' geplunderde en verbitterde vrouw en met zijn minnares, mevrouw Mies, die eveneens een drugsverslaafde blijkt te zijn en bovendien alcoholica. Beklagenswaardige en verloederde Hans heeft iets in Pulder losgemaakt. Hij raakt ervan overtuigd dat zijn leven tot nu toe suf, duf en waardeloos is geweest. Hij wil voortaan vrij zijn van plicht en fatsoen. Veelvuldig bezoekt hij mevrouw Mies, verwaarloost zijn praktijk, laat vrouw en zoon links liggen. Hij is bezeten van het verlangen om alle details van Hans' leven te leren kennen. Samen met Mies zaait hij een bed papavers; Hans en Mies hadden besloten zichzelf van kant te maken met het sap van de papavers die zij samen zouden zaaien en zien groeien. Op een middag en avond drinkt Kees samen met Mies weer te veel en veroorzaakt een ongeval met zijn auto. Hij komt in de gevangenis. Als hij vrij komt blijkt Mies dood te zijn: de papavers zijn rijp. Hij vindt een baksteen met een briefje waarop Mies hem aanraadt te blijven leven. Dokter Pulder gaat bij een bushalte staan en wacht op de bus.

Cast

Kees Brusse (dokter Kees Pulder), Henny Orri (Lieske, zijn vrouw), Ton Lensink (Dr. Hans van Inge Liedaerd, neurochirurg), Dora van der Groen (mevrouw Lies, zijn maitresse), Manon Alving (mevrouw van Inge Liedaerd), Karin Loeb (Kitty, hun dochter), Peter Römer (Kamiel, zoon van Pulder), Sacco van der Made (poelier), Jeanne Doets (boerin), Romain Deconinck (hotelmanager), Michel Fasbender (receptionist), Gilbert Bremans, Amedée, Frans Leenderts (kelners), Monique Audier (kamermeisje), Jean B. Wouters, Luc Joris (chasseurs), Jean Pascal (liftbediende),Theo Pont (politieman), Rob Leenderts (getuige)

Ontstaan

Scenario van Anton Koolhaas gebaseerd op zijn roman 'De nagel achter het behang'. Opgenomen o.a. in hotel Des Thermes te Oostende. Deelname aan het competitieprogramma van het Filmfestival Berlijn. Goed ontvangen bij de pers. 283.027 bezoekers.

Camera

Anton van Munster

Montage

Rob Hakhoff

Geluid

Ed Pelster

Special effects

Adriaan de Rooij

Kleur

Kleur

Art director

Cor Hezemans