Jaar van de kreeft, Het (1975)

Alternatieve titel: year of the cancer, The, Cancer rising

Regie

Herbert CuriŽl

Scenario

Herbert CuriŽl, naar het gelijknamige boek van Hugo Claus uit 1972

Release

18-09-1975

Studio

George Sluizer

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Willeke van Ammelrooy speelt een vrouw die haar onafhankelijkheid niet wil opgeven in een verhouding met een rijke, eigenzinnige man, gespeeld door Rutger Hauer. De karakters botsen. Bij een aaneenschakeling van ontmoetingen blijft zij onbevredigd en tengevolge daarvan humeurig en dwars. Dit verhaal heeft in feite geen einde. Het blijft aantrekken en afstoten.

Cast

Willeke van Ammelrooy (Toni), Rutger Hauer (Pierre), Piet RŲmer (Daan), Bart Hammink (Karel), Sascha Hoffs (Muisje), Fien Berghegge (moeder), Riet Henius (Tineke), Jan Winter (Joris), Jantine de Jonge (Nadja), Bert Jongerden (Ronnie), Jennifer Willems (Pietje), Marijke Kleyn (secretaresse), Anna Maya Maas (Finse secretaresse), Son McCauley (zanger), Anne Lordon (Mme Maeterlinck), F. van Bouwdijk Bastiaanse (de heer Maeterlinck)

Ontstaan

De roman van Hugo Claus was de weerslag van zijn relatie met Kitty Courbois, die door haar beŽindigd was. In het boek krijgt de vrouw kanker, in de film ligt de sympathie bij de vrouw; zij is Kreeft.

Opgenomen in Amsterdam, Maastricht en de Ardennen. 30 draaidagen, 59 locaties.

263.304 bezoekers

Facts

Rijk de Gooyer weigerde de hoofdrol: "Dat verhaal is niet meer dan een keukenroman. Claus heeft prachtige romans geschreven, maar dat boek was helemaal niks en bovendien zag ik helemaal niets in de regisseur. Dus heeft Rutger Hauer m'n rol overgenomen, maar die was eigenlijk te jong. Ik ben niet naar de premiŤre gegaan."

Filmuziek

Marian de Garriga

Camera

Frans Bromet

Kleur

Zwart-Wit