Rufus (1975)

Regie

Samuel Meyering

Scenario

Samuel Meyering en Arthur Benton, naar het boek 'Rufus, het kille ontwaken' van Anton Quintana uit 1969.

Release

07-05-1975

Studio

Gijsbert Versluys

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Rufus is een pokerende topper in de illegale Haagse gokonderwereld. Marcel, die deze markt beheerst, vindt dat Rufus te hoog vliegt en wil hem kortwieken. Eerst poogt hij hem kapot te laten spelen door een aantal ondergeschikten. Rufus blijkt echter de handigste en het loopt uit op vechten en een moord. Daarna probeert Marcel Rufus in te lijven door hem een baan als deler aan te bieden in zijn meest exclusieve etablissement. Rufus wil Marcel pakken. Daarom reactiveert hij een oude liefdesaffaire met een zekere Lilian, brengt haar de ins en outs bij van zijn broodwinning en stuurt haar vervolgens op Marcel af. Dan neemt hij de dealersbaan aan, doch alleen om Marcel, via de kaarten die hij Lilian zal toedelen, te kraken. Het lijkt te lukken: Lilian begint iets met Marcel, deze introduceert haar in zijn dure club, daar raakt ze aan het spelen, terwijl Rufus deelt en ze wint. Dan echter verneemt Marcel middels zijn jaloerse echtgenote dat Lilian Rufus' vriendinnetje is. Hij besluit zelf in te grijpen. De finale is een rechtstreekse confrontatie tussen Marcel en Rufus aan de pokertafel, waarbij beiden hun trucendoos wagenwijd open zetten. Het einde van het liedje is dat niemand het grote geld krijgt, maar Rufus en Lilian wel elkaar.

Cast

Rijk de Gooyer (Rufus), Cox Habbema (Lilian), John van Dreelen (Marcel), Pleuni Touw (Nicole, zijn echtgenote), Thomas Koolhaas (doofstomme jongeman), Yoka Berretty (Therese), Carol van Herwijnen, Lou Steenbergen, Huib Colijn, Jan Gorissen, Paul van Gorcum

Ontstaan

Scenario: Samuel Meyering, Arthur Benton, Rogier Proper, gebaseerd op het boek 'De rattenjacht' van Anton Quintana. Producent: Gerrit Visscher, Gijsbert Versluys.

Opgenomen in Scheveningen, Wassenaar, Haarlem, Hilversum en Amsterdam.

Facts

Thomas Koolhaas is de zoon van schrijver Anton Koolhaas.

Filmuziek

Clous van Mechelen.

Camera

Ton Buné

Montage

Ineke Schenkkan

Kleur

Kleur