Rooie Sien (1975)

Alternatieve titel: Red-haired Sien

Regie

Frans Weisz

Scenario

Rob du Mée, Frans Weisz, Judith Herzberg, Beppie Nooy jr en Richard Nooy, naar het gelijknamige toneelstuk uit 1917 van Marius Spree.

Release

27-03-1975

Studio

Parkfilm

Duur

109
Filminformatie

Verhaal

Begin 20ste eeuw. De prostituée Rooie Sien wordt door haar man vermoord. Haar dochter Sientje wordt opgevoed bij opa en oma van stiefvaders kant. Als jonge vrouw raakt Sientje in de ban van de schnabbelende artiest-entertainer Jan Meijer. Met hem vormt ze het duo Durand, eerst in een café achteraf en vervolgens in het Haagse cabaret 'Chez Marie'. Sien en Jan trouwen niet, er komt wel een dochtertje. Op een gegeven moment ontstaat er wrijving en verwijdering tussen hen. Jan vindt dat zij best wat kan bijverdienen met het animeren van een rijke baron, maar Sien voelt daar niets voor. Als Jan met een fraaie blondine een verhouding begint en bovendien met haar een nieuw duo Durand vormt, is hun verhouding voorgoed voorbij. Sien blijft alleen achter met haar dochtertje. Dan staat haar stiefvader op de stoep. Gedrieën keren ze terug naar de straat waar Sien is opgegroeid. De film speelt zich af in 1912, 1923 en 1932.

Cast

Willeke Alberti (Sien), Beppie Nooy jr. (Rooie Sien), Kees Brusse (stiefvader Ko Breman), Jules Hamel (Jan Meier), Peter Faber (Gerrit van Buren), Myra Ward (ma Breman), Cor van Rijn (mooie Frans), Wim van den Brink (pa Breman), Geert de Jong (Angelique), Mimi Kok jr. (Tootje de Vries), Gerard Thoolen (fotograaf Tonio), Guus Oster (De Baron), Willy Alberti, Pim de la Parra, Shireen Strooker, John Woodhouse (accordeonist), Carletta Banting, Jan Bolt, Kees ter Bruggen, Christina Cünne, Corry van Kessel, Wim Kouwenhoven (Keesbaas), Jennifer Nijdam (kleine Sien), Alf van Beem (Gerritje van Buren), Pieter Kroon, Maroesja Lacunes, Hannah de Leeuwe (Alice Wonder), Sacco van der Made (Pa van Buren), Rosy Parrish (Belze Marie), Jan Juray (Piet), Johnny Holshuysen (accordeonist 'Belze Marie'), H.H. van Zelm van Eldik (drummer 'Belze Marie'), A. Erich, Tonny Viola, Arie Valkhof (straatmuzikanten), Sjors Mutsaerts (Arie Verdiep), Barbara Tammes (Sientje), Martha Bergsma (danseres), Tobi Rix (Tiny Tino), Fred Perrier, Peter Römer, Lucie Visser, Hannie Vree, Willy Zuidema

Ontstaan

Speelfilmdebuut van Peter Faber, die overigens in 1960 als figurant al te zien was in zowel de Italiaans-Franse film LA RAGAZZA IN VETRINA als in de Nederlandse film MAKKERS STAAKT UW WILD GERAAS. Ook speelfilmdebuut van de Belgische Geert de Jong. 542.257 bezoekers.

Facts

Beppie Nooy (1919-30 juli 1979), die in de film de rol van de moeder van Sien speelde, had in het succesvolle toneelstuk van het Amsterdamse Volkstoneel de rollen van zowel de jonge als de oude Sien vertolkt. Zij was 'reuze ingenomen' met de rol van rooie Sien zoals die gespeeld werd door Willeke Alberti, maar was zelf niet helemaal gelukkig met de film; ze vond de toneelvoorstellingen prikkelender, eerlijker en vooral minder poëtisch.

Filmuziek

Ruud Bos

Camera

Ferenc Kálmán Gáll