Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming (1975)

Alternatieve titel: Melancholy tales

Regie

Bas van de Lecq/Guido Pieters/Ernie Damen/Nouchka van Brakel

Scenario

1 en 3: Guus Luyters, 2: Ton Ruys, 4: Chiem van Houweninge

Release

20-03-1975

Studio

City-Film

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Vier regisseurs namen elk een verhaal voor hun rekening : Deel 1: MENEER FRITS/MISTER FRITS: Meneer Frits is op kantoor de directe chef van juffrouw Lenie, een typiste. Frits woont op kamers, Lenie nog bij haar ouders thuis. Op een goede avond spreekt Frits in de stad een dame aan en dat blijkt Lenie te zijn. Hij brengt haar met de tram thuis en wordt daar binnen geloodst door haar moeder. In de goede kamer lijkt dan iets moois gaande te raken tussen deze twee. Song: 'Mouldy old dough' van Lt. Pigeon. Deel 2: DE SMALLE OUDE MAN/THE OLD MAN: Opa heeft kip noch kraai op de wereld. Hij leeft op een kamertje in een oude stadswijk en vult zijn dagen met tegen de poes praten, vogelveren opplakken en een wandelingetje maken. Op een dag vlak voor Kerstmis loopt het uit de hand: een soort tafeltje-dek-je tast zijn onafhankelijkheid aan, twee aggressievelingen provoceren hem en pakken zijn jas af. Als hij vervolgens nodig moet en zijn plas in een portiek doet, wordt hij aangezien voor een exhibitionist. Verkleumd komt hij uiteindelijk op zijn kamertje aan. Song: 'De glimlach van een kind' door Willy Alberti. Deel 3: ZEEMAN TUSSEN WAL EN SCHIP/SAILOR BETWEEN SHIP AND SHORE: Jon heeft gevaren en heeft nu een baantje als inpakker in een fabriek, leeft samen met een meisje dat klarinet speelt in een bar en is doodongelukkig met deze situatie. Hij wil weer varen. Hij drinkt dan ook te veel en wenst dat meisje met de klarinet een auto-ongeluk toe. Deel 4: EEN WINKELIER KEERT NIET WEEROM/A SHOPKEEPER IS NOT RETURNING: Een middenstander die porselein verkoopt, ziet dat porselein verkopen op een regenachtige dag niet meer zitten en trekt er met een roeibootje dat dagje tussen uit. Hij ontmoet een postbode, wiens zakmes hij leent en molt. Deze vraagt er vervolgens honderd gulden voor. De winkelier weigert. De postbode blijft hem verder op zijn fiets achtervolgen. In ruil voor zijn broodje en zijn bootje krijgt de winkelier de fiets, waarvan de banden dan leeg blijken te zijn. De winkelier neemt naast de postbode plaats in het bootje en samen varen ze de ondergaande zon tegemoet. De postbode: 'Voor iedereen komt op een gegeven moment zijn tijd'.

Cast

(in deel 1:) Hugo Metsers, Pleuni Touw, Sacco van der Made, Fien Berghegge, Henny Alma, Lida Lobo-Polak, (in deel 2:) Lex Goudsmit, Siem Vroom, Wieteke van Dort, Joost Prinsen, Frans Mulder, Ralph Wingens, Peer Mascini, Babette, Helen Hedy, Paul Meyer, Theo Pont, Johan te Slaa, (in deel 3:) Jon Bluming, Carry Tefsen, Frits Lambrechts, Michiel Kerbosch, Jaap Hoogstra, Chiem van Houweninge, Jan Dahmen, John van Vugt, Menno Dijkstra, (in deel 4:) Johnny Kraaykamp sr., Rijk de Gooyer

Ontstaan

: De vier delen kwamen elk tot stand met een afzonderlijke subsidie van CRM, in plaats van dat het geheel werd gefinancierd met steun van het Produktiefonds. Eerste avondvullende speelfilm van producent Matthijs van Heijningen, zij het nog onder hoede van City Film. Deelname aan het competitieprogramma van het Filmfestival Berlijn. Goed ontvangen bij de pers.

Camera

Theo van de Sande