Keetje Tippel (1975)

Alternatieve titel: Katie's Passion/Cathy Tippel

Regie

Paul Verhoeven

Scenario

Gerard Soeteman

Release

06-03-1975

Studio

Rob Houwer

Duur

109
Filminformatie

Verhaal

Eind 19e eeuw. Het kroostrijke gezin, waarvan het meisje Keetje Tippel deel uitmaakt, trekt van het Friese platteland naar Amsterdam in de hoop dat ze het daar beter krijgen. Maar al gauw is armoe troef in het keldervertrek dat hun woning is. Keetje krijgt aanvankelijk werk in een wasserij, vervolgens in een hoedenmakerijtje, waar de baas haar verkracht en tenslotte -onder haar moeders vleugels- in de prostitutie, als opvolgster in de broodwinning van haar zus, die uit deze business is weggeschopt. Nadat ze brood heeft gestolen belandt Keetje in een ziekenhuis, waar ze medicijnen tegen de beginnende tering aan de betreffende dokter betaald met haar sexuele gunsten. Ze komt terecht bij een socialistische schilder en een van diens vrienden neemt haar bij zich in huis. Zij verlaat deze als hij met de dochter van zijn bankdirecteur zal gaan trouwen en Keetje alleen als bijzit wil handhaven. Verwikkeld in een socialistische oproer, die door de politie uit elkaar wordt geschoten, ontmoet ze wederom die schilder, die haar toevertrouwt aan weer een andere in die opstand geraakte adelijke vriend. Met hem zal zij trouwen deelt de slottekst van de film mede en een jaar later zijn rijke weduwe worden.

Cast

Monique van de Ven (Keetje), Rutger Hauer (Hugo), Andrea Domburg (Keetje's moeder), Jan Blaaser (vader van Keetje), Hannah de Leeuwe (Mina, Keetje's zus), Eddy Brugman (André), Peter Faber (George, kunstschilder), Walter Kous (Pierre), Fons Rademakers (klant), Carry Tefsen, Jennifer Willems (Antoinette), Jenny Arean, Jan Retèl, Ben Aerden, Leo Beyers, Theu Boermans (dokter), Cocki Boonstra, Bert(us) Botterman, Suze Broks, Huib Broos, Bep Dekker, Truus Dekker, Jan Anne Drenth, Nelly Frijda (harenwaster), Mart Gevers, Dora van der Groen (André's moeder), Niek Engelschman, Helen Hedy, Riet Henius, Jaap Hoogstra, Franklin van den Hurk, Nel Kars, Mies Kohsiek, Ton Kuyl, Marja Lieuwen, Anita Menist, Paul Meyer, Hero Muller, Herman Ouwersloot, Tonny Popper, Gonnie Sanders, Riek Schagen

Ontstaan

Producent: Rob Houwer.

De locaties, in de film als één Amsterdams decor aan elkaar gemonteerd, bestonden onder meer uit het Lange Voorhout in Den Haag, de middeleeuwse Vismarkt en Oude Gracht te Utrecht en de oude binnensteden van zowel Amsterdam en Leiden als van Brussel.


Film bevat de meest complete erectie (van Walter Kous in silhouet) die tot dan toe in de Nederlandse bioscoop te zien was.

1.829.116 bezoekers. Toen KEETJE TIPPEL al zeven weken in de bioscoop liep, liet producent Rob Houwer uit onvrede een nieuw einde aan het verhaal monteren. Dat einde was eerder door hem afgeknipt. Waar Keetje in de première-versie afscheid neemt van het publiek in een craneshot -ze schrijdt over de slotbrug van André's kasteel een nieuwe toekomst tegemoet- loopt ze in versie twee door naar zijn ziekbed. Een kus onderstreept de nieuw gevonden liefde. Na de fade out in zwart-wit volgt een biografische tekst over Neel Doff. Film kreeg ook in de V.S. een bioscooproulement.

Facts

Monique van de Ven in 'VARA TV Magazine' 48-2006: "(...) Ik was nu getrouwd met Jan de Bont en hij bleek opeens heel jaloers op het feit dat andern mij zouden zien in blote scènes. (...) iemand met zelfmoordneigingen. Hij liep van de set weg, was zoek. Het was verschrikkelijk. (...) Ondanks alles heb ik genoten, om die prachtige kostuums aan te hebben en in die mooie sets rond te lopen. (...) Zijn trouwens niet mijn billen in die [eerste erectie]scène. Op Jans aandrang kreeg ik een stand-in."

Prijzen

Monique van de Ven kreeg in 1976 de Belgische Femina-prijs voor haar rol in KEETJE TIPPEL.

Filmuziek

Rogier van Otterloo

Camera

Jan de Bont

Kleur

Kleur