Mysterie van de Mondscheinsonate, Het (1935)

Regie

Kurt Gerron

Scenario

Walter Schlee

Release

07-11-1935

Studio

Loet C. Barnstijn

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Een met een rijkezakenman getrouwde danseres gaat terug naar het toneel en wordt tijdens een repetitie doodgeschoten. Het onderzoek van inspecteur Lund (Louis de Bree) is wat erg tijdrovend, zodat de film wat verslapt. Wie de Mondscheinsonate door de telefoon laat horen, is de moordenaar van Enrica Maerlant. Inspecteur Lund verdenkt vooral haar vroegere partner Darinoff, maar ook diens nieuwe partner Yva, Lucie en Joost Maerlant, de chauffeur, het dienstmeisje, tot hij op de dader stoot: Katharina, Enrica's zuster. De film is geheel in de stijl van Agatha Christie. Opmerkelijk is echter dat de eerste Christie-verfilminguit 1936 stamt. Alle bouwstenen van de thriller zijn gebouwd en in hoog tempo worden de componenten van het mysterie getoond. De invloeden van Amerikaanse en Duitse films zijn duidelijk voelbaar.De film heeft niet duidelijk betrekking op Nederland. Darja Collin, de vrouw van de dichter J.J. Slauerhoff, danst in een magnifiek decor van Erwin Scharf.

Cast

Wiesje van Tuinen (Enrica), Louis Saalborn (Maerlant, haar man), Annie Verhulst (Katherina, haar zuster), Louis de Bree (politie-inspecteur Lund),Egon Karter (Sascha Darinoff), Darja Collin (Yva, zijn partner), Enny Meunier (Lucie Maerlant), Harry Dresselhuys (haar verloofde), Wim Paauw (Joost Maerlant), Claire Clairy (Malchen, Duits dienstmeisje), Bill Benders (Thijs, de chauffeur), Ank van der Moer (Liesbeth, zijn vrouw), Raoul de Bock(Bertie, hun zoontje), Ludzer Eringa, Johan Schilthuizen, Paula de Waart, Charles Braakensiek, Frans Meermans, Bart Elferink, leerlingen van de Darja Collin dansschool

Ontstaan

Eerste productie uit de Wassenaarse 'Filmstad' van Loet C. Barnstijn. Eerdere opnamen van toneelleider Cees Laseur waren door Loet C. Barnstijn afgekeurd; de Duitse regisseur (en acteur) Kurt Gerron moest de film redden.

Filmuziek

Jaap Kool

Camera

Akos Farkas

Montage

Oscar van Leer

Geluid

Dr. Gerhard Goldbaum

Kleur

Kleur