Dakota (1974)

Regie

Wim Verstappen

Release

11-04-1974

Studio

Scorpio Films

Duur

102
Filminformatie

Verhaal

Dick de Boer drijft op Curaçao een eenmanszaak 'Dakota airlines'. Hij heeft één grote passie: vliegen met zijn overjarige Dakota. Om zijn kist en dus zichzelf in de lucht te houden, neemt hij alle vrachtjes die zich aandienen, ook als er een smokkelluchtje aan zit. Via een duur vrouwtje en om een goede vriendin een dienst te bewijzen, raakt hij verzeild in een zo hete handel dat hij er vandoor moet. In 33 uren non-stop vliegt hij in zijn eentje naar Nederland en landt hij op Ameland. Hij bezoekt een oude vriendin, heeft een vluchtige ontmoeting met het liefje van een jonge collega-vlieger en kiest daarna weer het luchtruim richting Marokko. Eenzaam, maar niet alleen, want Dakota is bij hem.

Cast

Kees Brusse (Dick de Boer), Monique van de Ven (Claudia), Willeke van Ammelrooy (Laura), Diana Marlet=Diana Dobbelman (Helen), Harcourt Curaçao (bank-manager), Frank Davelaar (havenmeester Julian), Ramona Lucas (bankbediende), Helmert Woudenberg, Wim de Meyer, Bob Verstraete (piloten), Dora van der Groen (Mary), Marlies van Alcmaer (Bela), Eddy Lobo, Leontien Ceulemans

Ontstaan

Rellen rond de film zorgden voor de publiciteit: cameraman Jan de Bont en actrice Monique van de Ven kregen een liefdesrelatie en hadden meer aandacht voor elkaar dan voor de film. Monique van de Ven verliet overspannen de set tijdens de opnamen van de film, waarna het scenario moest worden omgeschreven. De rol van Rudolf Lucieer verdween hierdoor geheel uit de film. Kees Brusse vloog alleen de oceaan over in plaats van met Monique van de Ven en Rudolf Lucieer. Jan de Bont werd vervangen door Theo van de Sande.

Monique van de Ven in 'VARA TV Magazine' 48-2006: "(...) welcome to the cruel world. (...) Er zat veel druk op de film: hij was duur, ze hadden dat vliegtuig aangeschaft en het script was slecht. Daarbij was Kees Brusse naar tegen mij, die gunde mij helemaal niets. Op een gegeven moment deden we een scène in het water waarbij ik niet nat mocht worden, want mijn haar moest droog blijven, en voor ik het wist werd ik onderuit gehaald. Dat was Kees. (...) terug in Nederland bleek ik overspannen. Toch naar de set, maar dat ging helemaal niet, waarop Pim en Wim mij een proces aandeden voor 500.000 gulden. (...)"

Geflopte film.

In 2005, 31 jaar later was Dakota opnieuw te zien. Het originele, ernstig verkleurde negatief van Dakota is door het Filmmuseum gerestaureerd, waarbij het oorspronkelijke breedbeeldformaat Techniscope, een variant van het beter bekende Cinemascope, werd gehandhaafd. Dakota kreeg van filmdistributeur Filmmuseum een re-release in 2 bioscopen (Filmmuseum CineAmsterdam en Haags Filmhuis Den Haag) op 17 februari 2005. Kijkwijzer: AL.

Facts

Piloot Dick de Boer probeert, na een mislukte smokkelactie in het Caribische gebied, in één ruk van Suriname naar Nederland te vliegen, een tour-de-force die het uiterste vergt van piloot en vliegtuig. Deze meer dan twintig minuten durende sequentie, de langste vliegscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis, werd door in 2004 overleden Wim Verstappen beschouwd als het mooiste dat hij op filmgebied had gedaan.

Pers

Movieguide.nl van 17 februari 2005: "Helemaal ontsnapt aan de tand des tijds is Dakota niet. Hoewel deze versie is gerestaureerd, ogen diverse plotwendingen erg gedateerd. Veel afbreuk aan het kijkplezier doet dit gelukkig niet. Zeker niet omdat Kees Brusse uit de kunst acteert."

Mike Peek in NL20 Uitmagazine van 16 februari 2005: "(...) de plot van Dakota is warrig en zit vol gaten. Dat de film toch weet te boeien ligt aan de verbluffende beelden van het vliegtuig in actie en de geweldige rol van Brusse. (...) De vrije mentaliteit die de film propageert, komt er werkelijk in tot leven en dat verdoezelt veel tekortkomingen."

Filmuziek

Antoine Duhamel

Camera

Jan de Bont, Theo van de Sande

Montage

Jutta Brandstaedter, Inge van Santen Kolff

Geluid

Kees Linthorst, Peter Vink

Genre

avontuur, drama