Help, de dokter verzuipt! (1974)

Alternatieve titel: Help! The doctor is drowing, Help de dokter verzuipt!

Regie

Nikolai van der Heyde

Scenario

Felix Thijssen

Release

28-02-1974

Studio

Maggan

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

Omgeven door een aantal kleurrijke figuren, neemt dokter Angelino onbetwistbaar de centrale plaats in binnen zijn dierbare dorpsgemeenschap. De dokter wordt verliefd als hij op zijn spreekuur kennis maakt met de nieuwe onderwijzeres Irene Muller. Hij bekent het tenslotte aan zijn vriend en naaste buurman, de pastoor, die de bijbel te hulp roept om aldus de dokter een trefzekere veroveringstaktiek aan de hand te doen. Helaas brengt het woord Gods geen uitkomst en moet Angelino maar zien hoe hij zich het beste redt. Daarmee belandt hij min of meer in hetzelfde schuitje als aannemer Bram van Tienen, die het aardig te pakken heeft van de jonge, onbevangen zigeunerin Katja, voor wie hij een compleet kampement aanlegt. De aannemer krijgt hiervoor zijn beloning en het spreekt vanzelf dat ook de geneesheer krijgt wie hem toekomt.

Cast

Jules Croiset (dokter Angelino), Martine Bijl (Irene Muller), Piet Bambergen (Bram van Tienen), Ward de Ravet (pastoor), Leen Jongewaard (agent Van Bree), Fanny Winkeler (Ella), Romain Deconinck (Herman de Rechtvaardige), Frans Mulder (Kareltje), Betsie Smeets (barones), Onno Molenkamp (baron), Henk O'Breen (professor), Lou Steenbergen (Chrisje), Hennie Alma (moeder Majella), Norma Davy (zuster Amalia), Dimitri Leyten (Lowietje), Willeke van Ammelrooy (Katja), Geert Tijssens (Everhard van Dungen), Broer Sipma (badman), Henny van Ammelrooy (moeder Trina), Tata Mirando-familie (zigeuners), RenÚ van Vooren=RenÚ Sleeswijk, Anne van der Heyde

Ontstaan

De eerste opnamen zijn gemaakt op 13 augustus 1973 op de Kampinase Heide. In totaal 40 draaidagen. Opgenomen in en rond de dorpen Doeveren, Diessen, Udenhout, Esbeek en Leende-Strijp. Chef-camera: de Zweed J÷rgen Persson.

De titelmuziek behorende bij de film stond in 1974 7 weken in de top 40 en behaalde een 16e plaats.

1.088.441 bezoekers.

Filmuziek

Rogier van Otterloo

Camera

J÷rgen Persson

Kleur

Kleur