Kribbebijter, De (1935)

Regie

Hermann Kosterlitz, Ernst Winar

Scenario

ane Bess, Alexander Alexander

Release

08-08-1935

Studio

Holfi-Film NV

Duur

86
Filminformatie

Verhaal

De kribbebijter is de bijnaam van de vader des huizes (Baron van Hergershuizen, gespeeld door Cor Ruys), die van woedeaanval tot woedeaanval leeft. Hij heeft zijn zoon (Frits van Dongen) onterfd enhet huis uitgezet, omdat hij zonder zijn toestemming is getrouwd met een typiste, gespeeld door Dolly Mollinger. De dochter des huizes en een oom delen in een complot om vader en zoon te herenigen. Na vele verwikkelingen komt het vrolijke einde tijdens een leuk feest.

Cast

Cor Ruys (baron Van Hegershuizen, de Kribbebijter), Frits van Dongen (Willy, zoon van de baron), Dolly Mollinger (Loes, de vrowu van Willy), Louis de Bree (oom Moekie, zwager van de baron), Louis Borel (mr. Van Maren, vriend van Mary), Mary Dresselhuys (Mary, dochter van de baron), Chris Baay (Schimmelman, buurman), Sien de la Mar-Klopper (Katrien, keukenmeisje van de baron), August Kiehl (Frans), Mary Smit(h) (Roosje), Fie Köhler, Joh(a)n Gobau, Jan Blok, Anton Burgdorffer, Sophie van Dij

Ontstaan

Gemaakt onder leiding van Rudolf Meyer, die speciaal voor deze film naar Nederland was gehaald. Een goede cast, dit keer zonder de grote volkstheateracteurs. De regisseurs en Frits van Dongen, Louis Borel en Dolly Mollinger zijn allen naar het buitenland gegaan. Regisseur Kösterlitz, een Duits emigrant, noemde zich een jaar later in de VS Henry Koster en maakte met succes Deana Durbins eerste film THREE SMART GIRLS. Hij regisseerde in 1953 de eerste cinemascopefilm THE ROBE. Lily Bouwmeester zou een rol spelen in DE KRIBBEBIJTER, maar de proefopname viel zo slecht uit, dat ze door Herman Kosterlitz werd'afgekeurd'.

Filmuziek

Max Tak. Arrangeur Heinz Lachmann

Camera

Henk Alsem, Walter Robert Lach (assistent)

Montage

Oscar van Leer

Kostuums

Hirsch en Cie, Amsterdam

Geluid

E. Weiss