Abeltje (1998)

Regie

Ben Sombogaart

Scenario

Burny Bos

Release

26-11-1998

Studio

Burny Bos, Kees Kasander

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

De skateboardende liftboy Abeltje drukt op een verboden knopje in de lift en vliegt samen met klasgenootje Laura, zakenman Jozias Tump en juffrouw Klaterhoen warenhuis 'Knots' uit. In New York lukt het Abeltje de lift aan de grond te zetten. Hij gaat op zoek naar werk. De miljonairsvrouw mrs. Cockle-Smith meent in Abeltje haar zoontje Johnny te herkennen (op wie Abeltje heel veel lijkt) en kidnapt hem. Gelukkig helpt meneer Tump hem ontsnappen. Nu wil Abeltje Johnny opsporen en zo komen ze - wederom per lift - in Perugona terecht. Hier vinden vele spannende avonturen plaats, compleet met guerilla's en machtswisselingen. Inmiddels zijn ook de moeders van Abeltje en Johnny op jacht naar hun zonen. Wanneer het hele reisgezelschap ten slotte met lift en al in een vulkaan terechtkomt, lijkt het einde nabij.

Cast

Ricky van Gastel (liftjongen Abeltje Roef en Johnny), Soraya Smith (Laura), Frits Lambrechts (vertegenwoordiger Jozias Tump), Marisa van Eyle (zangpedagoge juffrouw Klaterhoen), Lesly de Gruyter (Mr. Cockle-Smith), Annet Malherbe (Moeder Roef / Mrs. Cockle-Smith), Victor Löw (Schraap), Kees Hulst (schoolmeester), Ben Ramakers (adjudant), Philip van Lidth de Jeude (Generalissimo), Herman Koch (tolk), Michel van Dousselaere (popcornverkoper), Cas Enklaar (huisknecht), Carina Crutzen (guerillabaas), René van Asten (guerillabewaker), Hennie Vrienten

Ontstaan

ABELTJE is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Het is de eerste verfilming van een boek van haar hand.

Het verhaal van ABELTJE werd op een aantal punten ingrijpend veranderd: in het boek komt de lift op weg naar New York eerst nog in zee terecht. Die scène verviel omdat men daarbij op technische problemen stuitte en zij zou bovenal vertragend zijn voor het verhaalverloop.

Verder is het verhaal verplaatst van 1953 naar 1998 en Abeltje is geen 14 jaar oud, maar 11. Tussen hem en Laura ontstaat een 'love story', terwijl in het boek Laura er maar wat bijhing.

De opnamen, die in oktober 1997 van start gingen, vonden afwisselend plaats in Bant (Noordoostpolder), Luxemburg, Spanje en New York. Het dorpje Bant heet in de film Middelum.

De opnamen zouden oorspronkelijk in de zomer van 1995 starten. Het Stimuleringsfonds voor culturele omroepproducties wees echter de subsidieaanvraag van 2,4 miljoen gulden af, aangezien dat bedrag geen substantiële bijdrage zou leveren aan het totale budget dat begroot was op 9,2 miljoen gulden. Als oplossing werd bedacht dat de begroting verdeeld zou worden over de speelfilm ABELTJE en de gelijknamige tv-serie. Het fonds gaf in 1995 alleen geld voor de serie, namelijk 1,5 miljoen gulden (het hoogst te verkrijgen bedrag) en in 1996 werd het resterende bedrag toegekend.

Het totale publiciteits- en marketingbudget van distributeur Warner Bros bedroeg een miljoen gulden. Dat is het hoogste bedrag ooit in Nederland daarvoor uitgegeven.

De namen van de twee jonge hoofdrolspelers, Ricky van Gastel en Soraya Smith, waren tot het beëindigen van de opnamen geheim. Ricky (10) maakte op zijn zevende zijn debuut als Teet Willemse in de jeugdserie 'Dag juf, tot morgen', ook onder regie van Burny Bos.

In 'Vrij Nederland' d.d. 7 november 1998 staat een artikel over 'Het Annie-gevoel in Abeltje' op bladzijde 18 en 19. In ´Viva´ 32-2011 blikken de kindsterren van toen terug. Soraya Smit (dan 25): "Stiekem vind ik het jammer dat ik met acteren ben gestopt. Het spelen vond ik fantastisch, maar de aandacht heeft me afgeschrokken. Toen ik voor ABELTJE werd gecast, kreeg ik tegelijkertijd een rolletje aangeboden in de musical Annie. Soms denk ik: als ik daarvoor had gekozen, was het rustiger verlopen en was ik misschien wel actrice geworden. Maar ach, je weet het toch niet. Ik ben happy met wat ik nu heb en wie weet komt het er nog eens van." Is dan headhunter en moeder van zoon Roemer.

899.883 bezoekers.

Facts

Olivier Tuinier zou oorspronkelijk de rol van Abeltje spelen, maar was door het verstrijken van de jaren inmiddels te oud geworden.

Op 19 mei 1999 verscheen de gebarentaalversie van ABELTJE op video. Deze versie in gebarentaal werd geproduceerd door ECAP in opdracht van de Vereniging Ouders van Dove Kinderen te Amsterdam.

Prijzen

Public Choice Award op het internationale festival voor kinderfilms in Montreal (maart 1999).

Filmuziek

Hennie Vrienten

Camera

Reinier van Brummelen

Montage

Herman P. Koerts

Geluid

Erik Langhout, Peter Flamman

Special effects

Digitale Fotostudio Lukkien

Kleur

Kleur