Geen paniek (1973)

Alternatieve titel: No panic

Regie

Ko Koedijk

Scenario

Kees van Kooten

Release

18-01-1973

Studio

City Film

Duur

83
Filminformatie

Verhaal

Als Johnny na vijf jaar uit de gevangenis komt, vindt hij zijn partner Rijk weer. Rijk stelt hem voor om samen een reparatie- en servicedienst 'Geen paniek' te beginnen. Het beginkapitaal en een telefoonnummer worden geleverd door Johnny's tante Toetje, die het meest rendabele en discrete bordeel van de hoofdstad exploiteert. Echter door de aanleg van de metro wordt het voortbestaan van de onderneming bedreigd en komen er kopers voor haar huis die op de grond ervan een parkeergarage willen neerzetten. De wedloop tussen de drie gegadigden voor het massage en manucuurinstituut wordt gecompliceerd door de verdwijning van een eigenlijk niet eens getekend voorlopig koopcontract, dat van zak tot zak verhuist. Na vele verwikkelingen komen alle koopzuchtigen tegelijk bij het pand van Toetje Kluif aan, waar ze dan door Johnny en Rijk worden opgewacht, die het bedrijf van tante inmiddels hebben omgetoverd in een volslagen reparatiedienst, compleet met meisjes uit Toetjes bedrijf in het werkuniform van repareersters. De film wordt afgesloten met een optocht en een meezingliedje.

Cast

Rijk de Gooyer (Rijk), Johnny Kraaykamp sr. (Johnny), Hetty Blok (tante Toetje Kluif), Trudy Labij (hoertje Kitty), Mariëlle Fiolet (hoertje Roosje), Eddie Constantine (Bill Silkstocking, Amerikaans zakenman), Leo Fuld, Hans Boskamp (Henkie Blaffert), Niek Engelschman, Jon Bluming, Maya Bouma, Rita Corita (tante Ali), Rob van Houten (bloemenman), Paul Meyer, Ad Noyons, Rob van Reyn, Mela Soesman, Mies Kohsiek, Frans Kokshoorn, Ton Vos, Harry Touw, Lion Swaab, Allard van der Scheer (autoverkoper), Yolande Merckens, Dick van de Poll, Yolande te Vrede

Ontstaan

De opnamen in de 'Amsterdamse' metro (Dam, Marnixstraat, Munt) zijn gemaakt in Rotterdam. Veel DAF-reclame. In GEEN PANIEK worden veel 'wipes' gebruikt; de ene filmscène wordt omgeklapt in de andere. Kosten film: 820.000 gulden. Vrijwel tegelijk met de film verscheen een door Emile Lopez tot roman omgewerkte versie van het scenario van Kees van Kooten. De paperback is verluchtigd met een dertigtal scène-foto's uit de film. Grote flop.

Filmuziek

Julius Steffaro.