Angela (1973)

Alternatieve titel: Love comes quietly, Angela-Love comes quietly

Regie

Nikola´ van der Heyde

Scenario

Nikola´ van der Heyde

Release

07-09-1973

Duur

107
Filminformatie

Verhaal

1926. Harm-Wouter Dijkstra, zoon van een kaasfabrikant in het Friesland van de twintiger jaren, komt thuis en moet daar vertellen dat hij is afgegaan voor het eerste jaar van zijn ingenieursstudie. Hiermee schandaleert hij zijn vader en moeder. Ongeveer tegelijkertijd verschijnt er een rijke Amerikaan in het dorp, in gezelschap van wat hij zijn stiefdochter noemt. Ze heet Angela en is zwanger. Terwijl de Amerikaan Harm-Wouters moeder het hof maakt -ze kennen elkaar van vroeger-, trekken de twee jongelui weg uit het dorp, de eindeloze Friese dreven in. Ze willen vrij zijn en leven van wat de natuur voortbrengt. De mensen die zij op hun tocht ontmoeten gedogen dit echter niet, hetgeen uitloopt op een drama. ANGELA eindigt -na het meisje op de spoorbaan- met een citaat van Henri David Thoreau: 'Age is no better, hardly so well, qualified for an instructor as youth, for it has not profited so much as it has lost'.

Cast

Barbara Seagull=Barbara Hershey (Angela), Sandy van der Linden (Harm-Wouter Dijkstra), Kitty Janssen (Louise Dijkstra), Ward de Ravet (Menno Dijkstra), Ralph Meeker (Ben Hoeksema, de stiefvader van Angela), Onno Molenkamp (dominee De Vries), Frans Mulder (Wiebe de Vries), Geert Tijssens (Jensen), Romain Deconinck (Ward Reindersma), Jacques Davidson, Hanneke Reijnders (Renske), Fanny Winkeler (Geesje), Hero Muller (krolse knecht), Henk Obreen (notabele), Roel Nijboer (norse boer), Anne van der Heyde (meisje op de spoorbaan)

Ontstaan

Nederlands en Engels gesproken. Barbara Hershey wilde voortaan Seagull heten, omdat er een verongelukte zeemeeuw in haar voortleefde. Sandy van der Linden is de zoon van de redacteur Wetenschappen van 'De Telegraaf', die een paar jaar met het Living Theatre had rondgetrokken voor hij zijn debuut maakte in ANGELA. Cameraman: de Zweed J÷rgen Persson. Kosten film: 1.000.000 gulden. In Tsjecho-Slowakije, RoemeniŰ en Hongarije mocht ANGELA niet worden vertoond op ideologische gronden (waarschijnlijk door het pleidooi voor individuele vrijheid waar de film vol mee zit). Op 6 september 1975 begon in Nederland het reguliere bioscooproulement pas. In BelgiŰ was de film al eerder in roulement gegaan.

Prijzen

Deelname aan het competitieprogramma van het Filmfestival Berlijn. Prijs van het publiek op het Internationaal Filmfestival van Berlijn 1973. 'Gold medal' en 'Special jury award' op het Internationaal Filmfestival van Atlanta 1973. 'Novi Svet Award' op het Internationaal Filmfestival van Belgrado 1974.

Filmuziek

Georges Delerue

Camera

J÷rgen Persson