VD (1972)

Regie

Wim Verstappen

Scenario

Wim Verstappen, Charles Gormley

Release

21-12-1972

Duur

107
Filminformatie

Verhaal

Cornelis van Doorn is de baas van het familiebedrijf VD, een fabriek voor vlees en anticonceptiemiddelen. Cornelis is ook de peetvader van het vreemde bedrijfje dat de familie Van Doorn vormt: machtsmisbruik, buitenechtelijke kinderen, semi-incest, doodslag, abortus, promiscu´teit, onethische commercie en alle andere soorten van verloedering en decadentie. Als de ouwe heer is opgebrand, neemt de nieuwe generatie de fakkel over op basis van de beproefde VD-code. In de laatste minuten richt Ank van der Moer zich plotseling tot de kijker met de woorden: 'Het is een vreemde wereld'.

Cast

Kees Brusse (Cornelis van Doorn), Andrea Domburg (Anneke van Doorn), Guus Oster ('broer'), Sonja Barend (Tania), Rudolf Lucieer (Rien), Helmert Woudenberg (Jan), Marja Kok (Tineke), Ank van der Moer (Elisabeth van Doorn), Hugo Metsers (Huub), Kitty Courbois (Rooie Mien), Maartje Bijl (Els van Doorn), Piet R÷mer, Allard van der Scheer, Marijke Boonstra (Marijke), Yoka Berretty (moeder van Tineke van Doorn), Otto Sterman, Paul Brandenburg, Dick Scheffer, Siem Vroom, Cor van Rijn, Guus Hoes, Nico Baanen, Arie Kleywegt, Simon van Collem

Ontstaan

VD staat voor Van Doorn en is Engels voor geslachtsziekte. Andere associaties: de laatste woorden in de film zijn 'vreemde wereld' en dat past mooi tussen de letters V en D. Martine Bijl wilde geen seksbom zijn en weigerde daarom een rol in VD. Maartje Bijl accepteerde die wel. VD kreeg geen subsidie van het Produktiefonds, zodat een aantal buitenopnamen uit het scenario moest worden geschrapt. Kosten film: 400.000 gulden. 190.741 bezoekers.

Filmuziek

Antoine Duhamel