Overload (1972)

Alternatieve titel: Geen statiegeld

Regie

Mel Clay

Scenario

Mel Clay

Release

04-02-1972

Studio

Nederlandse Filmmakers Koöperatie

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Experimentele film. 'Overload' is een term uit de computerwereld en houdt in dat de computer overladen is met informatie en er de brui aan geeft. Zo bedoelt de maker ook de ons omringende wereld, die ons overlaadt met allerlei nutte en onnutte informatie en daardoor een afstompingsproces veroorzaakt. De film is een serie angstbeelden: verkeer, vervuiling, huizenblokken en meisjes die zich geen raad weten.

Cast

Gerard van den Boom, Katherine Knowles, Susan Janssen, Ans van Campen, Bill Levy, Anna Beeke, Anton Kothuys, Catharina Holland

Ontstaan

Doel van de film (citaat Mel Clay): 'De toeschouwer kan het accepteren of negeren, maar OVERLOAD brengt het verschrikkelijke feit onder ogen dat voor emotioneel-kreupelen en de uitwerpselen van deze cultuur de dodelijke handeling van persoonlijke fysieke gewelddadigheden het enige heldere licht kan zijn door het diepste duister van de wanhoop. Ik wil niet dat de toeschouwer van de film houdt. Ik ben veel wanhopiger. Ik wil dat u er voor zorgt dat het nooit meer gebeurt!'. Engels gesproken. De Amerikaan Mel Clay was voor hij deze film maakte een lid van het Living Theatre. Produktiejaar: 1971. Keuringsdatum: januari 1972. In ruim een kwart van de film (25 minuten) probeert een meisje te vrijen met een winterwortel, dat had als resultaat dat de film verboden werd. De film was opgenomen in het programma van de Cinemanifestatie 72 Utrecht, maar mocht daarin niet vertoond worden van de filmkeuring en ook niet besloten van de Utrechtse politie. De film werd bijzonder slecht ontvangen ('Mel Clay wil alles veranderen, maar weet dat hij dat niet kan. Hij kan ook niet filmen. OVERLOAD is alleen duidelijk voor zijn toestand en blijft daartoe beperkt').

Filmuziek

Gary Novick

Camera

Robby Müller, Jon Otte, Jacques Piraprez, Mel Clay

Montage

Mel Clay

Geluid

Ed Schmitz, Joop Smit