João en het mes (1972)

Alternatieve titel: João

Regie

George Sluizer

Release

05-10-1972

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Joćo, een oude Braziliaanse koeherder en jaguar-doder, weduwnaar met een volwassen zoon, trouwt met een jonge vrouw. Zij moet hem naar 's lands wijs volkomen onderdanig zijn. Jaloers als hij is, brengt Joćo haar naar een eenzame boerderij en verbant zelfs zijn zoon. Desondanks laat hij zijn jonge vrouw vier jaar lang moederziel alleen, omdat hij rijk wil worden met het winnen van rubber in de Braziliaanse oerwouden. Als hij terugkomt heeft zijn vrouw haar intrek genomen bij haar moeder en is er een kind waarvan hij niet zeker is of het al dan niet is geadopteerd. Joćo, in goede doen nu, koopt een mes en neemt zijn vrouw mee op bootreis. Als ze aan boord ziek wordt, verzorgt hij haar vol toewijding en pas aan het eind blijkt of hij de bedreigingen, die hij in het openbaar tegen zijn vrouw uitte, ten uitvoer zal brengen.

Cast

Joffre Soares (Joćo), Ana Maria Miranda (Maria), Joćo-Augusto Azevedo, Douglas Santos, Joćo Batista, Aurea Souza Compos

Ontstaan

Kosten film: 650.000 gulden. Film was bij eerste uitbreng niet erg succesvol. In 1983 kreeg de film een re-issue naar aanleiding van het Sluizer-retrospectief tijdens de Nederlandse Filmdagen. 'The Movies' nam de film in distributie, de film werd her en der 'zeer onderschat' genoemd, maar meer dan een week haalde hij niet in Amsterdam.

Prijzen

Deelname aan het competitieprogramma van het Filmfestival Berlijn. Best actor: Joffre Soarez, best script: George Sluizer - Santos Festival. Best Brazilian actor: Joffre Soarez - Rio de Janeiro. Braziliaanse inzending voor de Academy Awards nominaties 'beste buitenlandse film'. Best photography - Kodak Prize.

Filmuziek

Hector Villa-Lobos