Op stap, een film van Amsterdam Zuid (1935)

Regie

Ernst Winar

Scenario

Alexander Alexander, Jaques van Tol

Release

19-04-1935

Studio

N.V. Nationaal-Film

Duur

78
Filminformatie

Verhaal

De film vertelt over het maken van een schlager en past het procédé meteen toe op de kijker met tweeliedjes: 'Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje', gezongen door Louis Davids en 'Op stap', gezongen door Fien de la Mar. Het verhaal van de arme pianostemmer Janus Fortuin (Louis Davids) in Amsterdam-Zuid, zijn vrouw (Henriëtte Davids) -een geldwolf- en hun aanstaandeschoonzoon, een getalenteerde componist. Een rijke oom uit Indië stuurt een royale cheque en komt zelf onaangekondigd over. Hij ontmoet de gevierde filmster Bella Ramona. Eenmaal in Nederland beginnen de problemen. De cheque van de oom raakt zoek. Janus' succesvolle compositie 'Op stap' wordt niet aan hem toegeschreven, maar aan de zangeres Bella en aan zijn toekomstige schoonzoon George. En toch: Janus blijft vrolijk en geniet van het geluk van zijn kinderen. Fantastische slotscène: Fien de la Mar zingt 'Op stap' met 12 vleugels à la Busby Berkley. Van het einde van de film bestaan twee versies. Vlak voor zijn vertrek besluit Barend op de luchthaven zijn familie als afscheidscadeautje een cheque toe te zenden. Hij merkt echter niet dat decheque naast de brievenbus belandt. In de ene versie blijft de cheque onopgemerkt, in de andere wordt hij opgeraapt door luchthavenpersoneel en alsnog in de brievenbus gegooid.

Cast

Louis Davids (pianostemmer Janus Fortuin), Heintje=Henriëtte Davids (moeder Fortuin), Jopie Koopman (Polly Fortuin), Frits van Dongen (Georgevan Reen), Adolphe Engers (oom Barend uit Batavia), Fien de la Mar (Bella Ramona, filmster), Josephine van Gasteren, Fientje Köhler, Alex de Meester,Jan Blok, Walter Smith, Frans Boogaers, Ber Engelen, Tini Visscher, fox-terrier Rik (hond familie Fortuin)

Ontstaan

Na de dood van Louis Davids (1 juli 1939) werd de film door Express-Film 'in memoriam' in reprise gebracht, wat voorheen in Nederland zelden was gebeurd. Buitenopnamen in Amsterdam-Zuid en op Schiphol.

Filmuziek

Heinz Lachmann

Camera

Henk Alsem

Montage

Oscar van Leer, Nol van Es