Mira (1971)

Alternatieve titel: Mira of de teleurgang van de Waterhoek

Regie

Fons Rademakers

Scenario

Hugo Claus

Release

04-03-1971

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Onder leiding van Deken Broeke komen de bewoners van het gehucht Waterhoek aan de Schelde in verzet tegen het plan om de rivier te overbruggen. Ze zijn tevreden met de bestaande veerpont en wensen geen indringers in hun besloten gemeenschap. Lander, de zoon van Broeke, overvalt met drie kornuiten de landmeter en zijn helpers die zijn gekomen om opmetingen voor de bouw van de brug te doen. Twee hunner verdrinken. Lander wordt na een felle achtervolging te paard door de rijkswacht gearresteerd en geboeid naar het dorp gevoerd. Schijnbaar onberoerd staat Mira, het onechte kleinkind van Droeke en de minnares van Lander, hem na. In de herberg 'De Meersblomme' heeft ze Maurice Rondeau leren kennen, de ingenieur die met de bouw van de brug belast is. In tegenstelling tot Lander is Maurice een schuchtere, aardige jongen, die hevig verliefd wordt op Mira. Sieper, een schoonzoon van Broeke, heeft intussen de kant van de vooruitgang gekozen en werft vijftig man aan voor aannemer Thyssen, die de brug gaat bouwen. In een laatste wanhopige poging om de vreemden buiten Waterhoek te houden probeert Broeke de brug te vernielen, maar Sieper slaat hem neer. Mira trouwt met Maurice en knipt in bruidstoilet het lint ter openstelling van de nieuwe brug door. Het huwelijk mislukt en Maurice trekt naar de Kongo. Mira verlaat Waterhoek in de auto van de dorpsnotaris en trekt over de nieuwe brug de wijde wereld in.

Cast

Willeke van Ammelrooy (Mira), Jan Decleir (Lander), Carlos van Lanckere (Broeke), Luc Ponette (Maurice Rondeau), Roger Bolders (Sieper), Mart(he) Gevers (Manse), Freek de Jonge (Treute), Charles Janssens (Snoek), Josephine van Gasteren (Maurice's moeder), Fons Rademakers (dorpsnotaris), Romain Deconinck (landmeter), Ann Petersen (hospita), Ward de Ravet (rijkswachter), Lo Gevers, Marc André, Bob Bernaerd, François Bernard, Marc Bober, Willy de Bruyne, Roel D'Haese, Camille D'Have, Frans Denturck, Lo van Hensbergen, André van den Heuvel, Helen Pink, Willy de Swaef, Marc Willems

Ontstaan

Tijdens de besprekingen met Stijn Streuvels overleed de schrijver, zodat hij zijn boek niet meer op het witte doek zou zien. De titel van Streuvels roman is losgelaten toen tijdens de afwerking van de film Willeke van Ammelrooy's impact op het doek duidelijk werd. De titel is toen veranderd ten gunste van de naam van wie niet eens het centrale personage was. Speelfilmdebuut van Willeke van Ammelrooy, die in 1966 debuteerde in de documentaire ROTTERDAM EUROPOORT van Joris Ivens. De stem van Willeke van Ammelrooy is door een Vlaamse nagesynchroniseerd. Willeke ontving fl. 7.500,- voor zeven weken werk. Belgische inzending voor het filmfestival van Cannes. Goed ontvangen bij de pers. Kosten film: 1.000.000 gulden. Opbrengst: 600.000 gulden (producent wel uit de kosten). 430.265 bezoekers, nummer 4 in het jaaroverzicht over 1971.

Prijzen

Prijs op het Filmfestival van Cork 1971. Diploma of Merit op het filmfestival van Edinburgh 1971.

Filmuziek

Georges Delerue

Kleur

Kleur