Daniël (1971)

Regie

Erik Terpstra

Scenario

Erik Terpstra, Hans Plomp

Release

14-10-1971

Producent

Jan Pieter Visser

Duur

80
Filminformatie

Verhaal

Daniël loopt gierend en brullend weg van zijn pa en ma, die levend dood zitten te zijn in hun klein-burgerlijke establishment. Als hij jaren later naar huis terugkeert, lijkt alles radicaal anders te zijn geworden. Pa noemt zich sexuoloog en is succesvol schrijver van variatie-boekjes en propageert te pas en te onpas de lichamelijke liefde. Maar het blijkt alras een evenzeer geëstableerde business als vroeger, zij het nu op een andere toer. Pa denkt dat zoonlief dan wel sexueel geremd zal zijn en zadelt hem successievelijk op met een stel blote meiden en -als dat niet helpt- een homo. Daniël wil echter de vrije natuur. Hij trekt als knecht in bij een boerenfamilie van de zwarte kousen-denominatie. Daar valt hij midden in de alternatieve frustratie. Als zijn thuisfront hier een invasie pleegt om hun Daniël van misvorming te redden, valt de ene boerenzoon voor zo'n blote meid, de andere vindt bij de homo zijn heil en Daniël sluit de boerendochter in zijn liefhebbende armen.

Cast

Peter Schaapman (Daniël van Kampen), André van den Heuvel (Max van Kampen, Daniëls vader), Bob de Lange (calvinistische, bijbelvaste boer), Marja Goud, Karin Larsen, Willem Nijholt, Sylvia de Leur (Ida), Petra Hopman, Kika Mol, Dick van de Poll, Bill van Dijk (Mark), Helmert Woudenberg (Douwe), Johnny Kraaykamp sr., Elise Hoomans, Allard van der Scheer, Diny de Neef, Will van Selst, Hugo van Mondfrans, Dorothé Hudepool, Peter Mellink; figuratie: Leo Thonhauzer

Ontstaan

De opnamen begonnen op 31 augustus 1970. Opgenomen in o.a. boerderij De Horst in Twekkelo.

Door produktiemoeilijkheden bleef de film enkele maanden onafgewerkt liggen. Hetty Konink moest in heel korte tijd de film uiteindelijk monteren, waarop hij tijdens de Filmweek Arnhem vertoond kon worden.

De beginscène is een citaat van Jean Paul Vrooms korte film DINNER.

Kika Mol is de dochter van acteur en auteur Albert Mol.

Met reclamevliegtuigje van Durex.

De TROS zou de film op 5 januari 1976 uitzenden, maar dat ging om onbekende redenen niet door, gesuggereerd werd dat het lag, aan de 'erg veel fraaie, zeer blote dames' en de vele reclameuitingen.

389.175 bezoekers, nummer 19 in het jaaroverzicht over 1971. Kosten film: 950.000 gulden. Opbrengst: meer dan 250.000 gulden (producent wel uit de kosten).

Continuïteit: Willy Breebaert. Cosmetica: Lancôme.

Pers

Redelijke ontvangst bij de pers. Het geheel maakte volgens het 'Brabants Daglad' een verbrokkelde indruk; er zijn lege plekken in het verhaal dat het eigenlijk van een niet te stuiten vaart moet hebben en misschien is de haast waarmee de afwerking moest geschieden, daaraan wel debèt. Men kan zich er incidenteel zeker mee amuseren en de overdrijving (zowel bij het echtpaar als de bijbelvaste boer) neemt men in deze parodie graag voor lief.

FID 1971: "De eerste helft van deze film is erg matig. De humor is gezocht, het acteren vaak opgelegd en het tempo veel te laag. De tweede helft - 'op de boerderij' - floreert bij vlagen omdat de 'FANFARE-humor' op het tapijt komt. Extra vermelding verdient de act van Bob de Lange als de oerdegelijke calvinistiese bijbelvaste boer."

Camera

Fred Tammes

Montage

Hetty Konink

Kostuums

Kees van de Valk, Marianne Willems, Levi's Jeans, Society shop

Geluid

Gerrit Visscher, Tom Tholen, Ron Haanschoten

Licht

Gerard Zuidinga, Leo Akkerman, Theo Andriessen

Bezoekers

389.175