Onkruidzaaiers in Fabeltjesland (1970)

Alternatieve titel: Weed-sowers in Fableland

Regie

Cocky Goudsmit

Scenario

Wil Breebaert

Release

25-06-1970

Duur

81
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm. Op een kwade ochtend, als alle dieren vertrokken zijn voor de jaarlijkse picknick in het Buitenbos, zit Bor de Wolf moederziel alleen in het praathuis. Hij is, vroeg in de morgen al, gefrustreerd geraakt door een scherpe reprimande van juffrouw Ooievaar en zit een beetje te kniezen, als hij een onheilspellend klakkend geluid hoort: Torren die het dierenbos willen overvallen. Onder leiding van Septer, de Oppertor, en diens in rappe tongval afgebeten bevelende sergeant, neemt het groepje nomaden bezit van het Bos en wordt Bor er op uitgestuurd om de zaak te bepraten met de andere dieren. Als die niet willen luisteren gaan de Torren 'plunderen en onkruid zaaien' onder de opzwepende klanken van een Torre-torrendans. Daarmee draait een danseres, rauw en excentriek, Bor totaal over zijn toeren. Juffrouw Ooievaar kondigt de staat van beleg af, maar de mannelijke leden van de gemeenschap; Lowietje, de Raaf en niet te vergeten de gebroeders Bever zien de zaak wat nuchterder en sturen Meindert het Paard met zijn Algemeen Beschaafd Nederlands als vredesonderhandelaar. Onder het zingen van 'De torren zijn nu onze vrienden, al zien ze er niet uit', wordt die vrede daadwerkelijk tot stand gebracht. En Bor, die nog steeds gevangen zit en al zijn gevoelens heeft uitgedrukt in het liedje 'Ik Bor, de kwade pier', de overgevoelige Bor, wordt de held van de dag en dus is alles tenslotte toch goedgekomen.

Cast

Stemmen: Elsje Scherjon (Ooievaar, Hamsters, Jodokus de Marmot, Truus de Mier, Stoffel de Schildpad), Frans van Dusschoten (Jacob de Uil, Momfer de Mol, Droes de Beer, Willem Bever), Ger Smit (Raaf, Zoef de Haas, Bor de Wolf, Lowieke de Vos, Meindert het Paard, Ed Bever, Gerrit de Duif), Jowan Krabbendam, Peter Piekos, Meindert de Goede

Ontstaan

De helft van de film bestaat uit liedjes -17 stuks- geschreven door Leen Valkenier. Poppen ontworpen en gemaakt door Paul Heijnneman, Joke Aletrino, Henriette en Henk Beukers. Jacob de Uil en het Fabeltjeskrantlied, die elke dag aan het begin van de 5 minuten-afleveringen van 'De Fabeltjeskrant' te zien en te horen zijn, zijn ten behoeve van de eenheid weggelaten. Met dertig mensen in nog geen twintig dagen opgenomen. Film ging in 21 bioscopen in 19 steden in première, destijds een primeur in de Nederlandse bioscoopgeschiedenis. 212.015 bezoekers. Kosten en opbrengst film: 500.000 gulden.

Filmuziek

Ruud Bos