Vier Mullers, De (1935)

Regie

Rudolf Meinert

Scenario

Rudolf Meinert, Paul Frank, Peter Herz, (Herman Bouber, J. van As, J.C. Wilbrenninck

Release

29-03-1935

Studio

BMS Filmproductie

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Grootvader Philip, zoon Max en kleinzoon Otto Müller leven in voortdurende ruzie met elkaar tot schade van hun textielbedrijf. Otto beconcurreert zelfs zijn vader. Deze onvrede wordt door de vierde Müller nog aangewakkerd. Op den duur kan de trotse grootvader deze twist niet volhouden en alle Müllers verenigen zich in de firma Müller & Zonen. Tussen de bedrijven door laveert Johan Kaart als de clowneske boodschappenjongen, die nooit het fijne van de zaak weet, maar des te meer kletst.

Cast

Adolf Bouwmeester (grootvader Muller), Johan Kaart Jr. (Jacob Schat), Tilly Perin-Bouwmeester (vrouw van Max), Jacques van Bijlevelt (Max Muller), Gusta Chrispijn-Mulder (huishoudster), Minny Erfmann (Daisy Rix), Cissy van Bennekom (Henriëtte Becker), Johan Heesters (kleinzoon Otto) , Jan van As, Wiesje Ghijs.

Ontstaan

Nederlandse versie van de Oostenrijkse film ALLES FÜR DIE FIRMA, naar een toneelstuk, dat met Cor Ruys, Louis de Bree en Wim Kan groot succes had als jiddische volksklucht. De eerste uit een reeks films die in het buitenland in meertalige versies werd opgenomen. Nederlandse acteurs speelden de oorspronkelijke film in het Nederlands na. De instellingen van de andere cast bleven ongewijzigd, zodat Johan Heesters' hoofd in het begin haast niet in beeld is. Opgenomen in een Weense studio.

Filmuziek

Artur Guttmann, Hans J. Salter

Camera

Willy Goldberger

Montage

Putty Kraft

Geluid

Hans Bucek