Monsieur Hawarden (1969)

Regie

Harry Kümel

Scenario

Jan Blokker

Release

20-03-1969

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Na lange zwerftochten vestigen een als man verklede vrouw -Monsieur Hawarden- en haar kamenier zich op een boerderij in de Belgische Kempen. De teruggetrokkenheid van de Monsieur wekt veel raadsels en spanningen op. Haar geheim (dat zij wegens moord op een minnaar vlucht voor de politie) verraadt zij echter niet. Als haar kamenier per ongeluk de dood vindt, probeert Monsieur Hawarden in Spa een nieuw leven als vrouw te vinden. Zij kan haar noodlot echter niet ontkomen.

Cast

Ellen Vogel (monsieur Hawarden/Meriora Gillibrand), Hilde Uitterlinden (Victorine), Joan Remmelts (rentmeester Deschamp), Dora van der Groen (mevrouw Deschamp), Xander Fisher (Axel, zoon van rentmeester), Senne Rouffaer (officier), Mariëlle Fiolet (dienstmeisje), John Lanting (Walter, een bediende), Carola Gijsbers van Wijk (Corien, een dienstmeisje), Beppie Blokker (Emma, de kokkin), Ernie Damen (Hans, een bediende), Jan Blokker (man met lantaarnplaatjes), Gerard van der Boom (koetsier), Jean-Pierre Bras (croupier), Rachel Keil (jong meisje), Theo Moens (douanier), Ivo Nelissen (dronkaard), Valeer Theeuwissen (postbode), Ulli Ulrich (hotelklerk), leden van de groep van de Rederijkerskamer 'De Witte Lelie', onder leiding van Theo Moens

Ontstaan

De opnamen werden geheel op locatie gemaakt te Vechmaal bij Tongeren, op het landgoed van graaf d'Ursel te Heks en in de streek Eupen-Malmedy, van 31 juli tot 9 september 1967.

MONSIEUR HAWARDEN is opgedragen aan Joseph von Sternberg. De Belgische Dora van der Groen speelt haar eerste rol in een Nederlandse film, hoewel ze al in 1956 haar debuut op de Nederlandse televisie (NTS) maakte met 'Jonkvrouw Edelwater'.

Rutger Hauer had een rol (zijn filmdebuut) in deze film, zijn deel sneuvelde echter geheel in de montage. Kosten film: 600.000 gulden. Opbrengst: 10.000 gulden.

Prijzen

Prijs van het publiek op de internationale ontmoeting van de 'art et essai'-films in Hyères 1968. Uitgeroepen tot één van de tien beste films door Peter Cowie's 'International Film Guide' in 1968. Silver Hugo voor de beste regie en beste fotografie op het Filmfestival van Chigago 1969. Interfilm-prijs 1969 op het Internationaal Filmfestival van Edinburgh.

Filmuziek

Pierre Bartholomée