Blanke slavin, De (1969)

Alternatieve titel: blanke slavin : intriges van een decadente zonderling, De, white slave, The

Regie

René Daalder

Scenario

René Daalder, Rem Koolhaas

Release

13-11-1969

Duur

103
Filminformatie

Verhaal

Een louche Arabier, die zich uitgeeft voor arts, probeert in Nederland mooie meisjes te versieren, zogenaamd om zieke bedoeďenen te verzorgen, in werkelijkheid ter exploitatie in de kasba van Tanger. Er wordt voor de kandidaten een verpleegstersopleiding geënsceneerd in een afgelegen kasteel. Dat kasteel is een trefpunt van gefrustreerde seksmaniakken: een omgekochte detective, zijn hysterische schoonmoeder, een treiterende oorlogsweduwe, een bezoeker uit Duitsland die in zijn aanvankelijke onschuld het spelletje meespeelt, later ontdekt waarin hij verzeild is geraakt, maar ondertussen door de sex ook het hoofd is kwijt geraakt. Tenslotte weet hij een meisje uit de klauwen van de handel te redden, omdat hij verliefd is en met haar wil trouwen. Maar zij bedondert hem alweer voor het hoge woord eruit is. Het slotbeeld laat dan zien hoe het het andere, niet geredde, meisje vergaat: een wellustige Arabier doet zich aan haar te goed.

Cast

Günther Ungeheuer (decadente zonderling), Andrea Domburg (rijke Nederlandse vrouw), Rijk de Gooyer, Ad Noyons, Tonny Huurdeman, Henny Alma, Issy Abrahami, Marlene Rahn, Loudi Nijhoff, Vicka Borg, Karin Feddersen, Ida Bons, Elisabeth Versluys

Ontstaan

Opgenomen op o.a. het Jachthuis van het Kröller-Müller. Internationale cast: Issy Abrahami is Israëlisch, Günther Ungeheuer en Karin Feddersen zijn Duits en Vicka Borg is een Française. Filmdebuut van Loudi Nijhoff (29 oktober 1900). Kosten film: 1.100.000 gulden. Duurste Nederlandse speelfilm tot dan toe. Opbrengst: 20.000 gulden. Geen succes bij pers en publiek. Na een ongelukkige start in het Amsterdamse City Theater (na één week uit roulatie genomen), werd de film week na week geprolongeerd in Kriterion.

Filmuziek

Antoine Duhamel