Vreemde vogel, Een (1967)

Alternatieve titel: outsider, An

Regie

Lennaert Nijgh

Scenario

Lennaert Nijgh

Release

17-06-1967

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Film gebaseerd op een echt gebeurd incident op een Haarlemse school. EEN VREEMDE VOGEL vertelt over de moeilijkheden rond een schooluitvoering van een toneelstuk, dat geschreven is door een ex-leerling. Het stuk gaat over collaboratie tijdens de bezetting van Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. Thijs Volkers speelt het kind van NSB-ouders, die zijn draai op een middelbare school niet kan vinden. Hij probeert het oorlogsverleden van zijn vader te verdedigen.

Cast

Thijs Volkers (Erik), Etha Coster (Mieke), Jaap van Donselaar (journalist), Ramses Shaffy (acteur Merlijn), Martine Bijl (schoolmeisje), Jan Blokker (hoofdredacteur), Harry Boting (taxichauffeur), Tom de Graaf (Merijns vriend), Justine Paauw (Eriks jongere zusje), Guus Stevens (leraar), Frans Hesmerg (De Vries), P. Ebbingen Wubbe (tante), J. Fiege (oom), Janwillem Schrofer (student), Ine de Rooij (meisje), Richard van Helvoirt Pel (make-up man), Ulli Ulrich, leerlingen Kennemer Lyceum, personeel NV De Arbeiderspers, stadsschouwburg Haarlem en KNSM

Ontstaan

EEN VREEMDE VOGEL werd deels bekostigd uit de opbrengst van Lennaert Nijghs auteursrechten. Debuut van Martine Bijl als filmactrice. De ruwe kopie is slechts één keer vertoond op de Filmweek Arnhem en wel op zaterdag 17 juni 1967 in bioscoop Saskia te Arnhem (persvoorstelling).