Minder gelukkige terugkeer van Joszef Katús naar het land van Rembrandt, De (1966)

Alternatieve titel: Joszef Katús' not too fortunate return to the land of Rembrandt

Regie

Wim Verstappen

Scenario

Wim Verstappen, Pim de la Parra

Release

04-08-1966

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

Joszef Katús, een jongeman van half-Hongaarse afkomst, keert op 29 april 1966 in zijn geboorteland terug. Tegen de achtergrond van vier nationale gebeurtenissen -Koninginnedag, Dag van de Arbeid, Bevrijdingsdag en Dodenherdenking- spelen de gebeurtenissen zich af. Op 5 mei vindt de jongeman, die gedurende zijn verblijf werd gevolgd door een vage figuur, de dood.

Cast

Rudolf Lucieer (Joszef Katús), Etha Coster, Barbara Meter, Nouchka van Brakel, Ferrie Franssen, Roelof Kiers (interviewer), Els Joling, Ab van Ieperen, Johannes van Dam, Mattijn Seip, José Verstappen, Ewald Rettich, Shireen Strooker

Ontstaan

Wim Verstappens eerste lange speelfilm. Hij debuteerde in 1962 met het 10 minuten durende EEN DRUP OP DE TONG samen met Nikolaï van der Heyde en Rien van Wijk. De naam Joszef Katús is afkomstig van een Hongaarse vriend van Pim de la Parra. Eigenlijk zou de hoofdpersoon Provo Katús moeten heten, want in het oorspronkelijke verhaal zat een meisje dat 'abortus provocatus' liet plegen en bovendien was daar dan tegelijkertijd een verwijzing naar de opkomende provo-beweging in Amsterdam.

Kosten film: 30.000 gulden. Opbrengst: 10.000 gulden.

Prijzen

Prijs van het Internationaal Oecumenisch Filmcentrum.

Filmuziek

Southern Recorded Music Libraries, het Provonadu Orkest van Amsterdam