Gangstermeisje, Het (1966)

Alternatieve titel: Illusion is a gangstergirl

Regie

Frans Weisz

Scenario

Remco Campert, Jan Blokker

Release

13-10-1966

Duur

117
Filminformatie

Verhaal

De jonge schrijver Wessel Franken uit Amsterdam oogt succes met zijn boek 'Het gangstermeisje' en wordt door een bevriend regisseur gevraagd een scenario voor een gelijknamige film te schrijven. Dit leidt tot meningsverschillen over de filmhoofdfiguur en de te kiezen actrice. Zijn huwelijk werkt belemmerend voor zijn creativiteit en naar herhaald aandringen vertrekt hij naar Menton (Frankrijk) om daar zijn scenario in alle rust bij homofiele vrienden te voltooien. Als eindelijk in Rome de opnamen van de film zijn begonnen, heeft Wessel zijn crisis achter de rug.

Cast

Paolo Graziosi, Kitty Courbois, Asta Weyne=Astrid Weyman, Gian Maria Volonté, Walter Kous, Joop van Hulzen, Dub Dubois, Maurice Vrijdag, Peter Schat, Alvieri, Hans van den Bergh, Lina Conti, Nol Gregoor, Henriette Klautz, Peter Lohr, Ilse Monsanto, Don Ross, Iwan Scratuglia, Mascha van Straaten, William del Visco, Ankie Vroom, Rinus Ferdinandusse, Rem Koolhaas, Andriessen, Lubberhuizen, De Leeuw, Linda van Dijck

(gangsters:) Joseph Boyd, Wiet Claessen, Henk Dik, W. van Eck, Niels Hamel, Hein ten Harmsen van Beek, Willem de Lange, Frank Lodeizen, Kees Makkink, Rob du Mée, Bert de Vries, Rob van Reyn en het stuntteam van Hammie de Beukelaer; nasynchronisatie: Joop Admiraal (Paolo Graziosi)

Ontstaan

Titelsong door Liesbeth List, op een tekst van Jan Elburg. Nouvelle vague-film. Eerste speelfilm van de in 1962 met het 15 minuten durende PING PONG E POI debuterende regisseur Frans Weisz. Regie-assistente: Lili Rademakers, onder haar eigen naam Lili Veenman. De hoofdrol was oorspronkelijk bedoeld voor Hans van Mierlo, die uiteindelijk de broer van de jonge schrijver heeft gespeeld. In de montage is die rol echter gesneuveld. Astrid Weyman (op de credits Asta Weyne) is de vrouw van de regisseur Frans Weisz. Kosten film: 580.000 gulden. Opbrengst: 150.000 gulden.

Prijzen

Deelname aan het competitieprogramma van het Filmfestival Berlijn.

Filmuziek

Robert Heppener