Dans van de reiger, De (1966)

Alternatieve titel: dance of the heron, The

Regie

Fons Rademakers

Scenario

Hugo Claus

Release

07-04-1966

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Een enkele jaren getrouwd echtpaar is met de moeder van de man op vakantieverblijf in JoegoslaviŽ. Daar openbaart zich dat de man nog steeds gefrustreerd is door een slippertje dat zijn vrouw een jaar geleden met carnaval heeft gemaakt met een matroos. Tevergeefs probeert de vrouw hem uit zijn pantser te bevrijden. Als zij op een avond op stap gaat met een Nederlandse toerist, wendt de man, aangezet door zijn moeder, de volgende morgen zelfmoord door ophanging aan een boom in de tuin voor. Door een ongeluk komt hij werkelijk bijna om het leven, doch zijn vrouw komt net op tijd om hem van het touw en zijn complex te bevrijden.

Cast

Gunnel Lindblom (Elena), Jean Desailly (Edouard), Van Doude (Paul, Nederlandse toerist), Mien Duymaer van Twist (moeder van Edouard), Jan Teulings (vader), Kitty Janssen (Edouards moeder, jong), Manfred de Graaf (matroos); nasynchronisatie: Hetty Verhoogt (Gunnel Lindblom), Fons Rademakers (Jean Desailly)

Ontstaan

Camera: Sacha Vierny; die ook de Franse film BELLE DU JOUR draaide. De in terzijdes op het toneel uitgesproken gedachten van de personages werden in de film vervangen door een voice-over. De titel slaat op het dansen van de reiger voordat ze gaan paren. Opgenomen in en om 'Vila Trsteno' in JoegoslaviŽ. Kosten film: 600.000 gulden. Opbrengst: 200.000 gulden. Het scenario van de film is als 9e deel verschenen in de reeks 'Het Nederlands Scenario' (1992).

Prijzen

Golden Gate Award for Excellence in Directing in San Fransisco. Beste actrice: Gunnel Lindblom op het filmfestival te Thessaloniki.

Filmuziek

Jurriaan Andriessen

Camera

Sacha Vierny