Afscheid, Het (1966)

Regie

Roland Verhavert

Scenario

Roland Verhavert, Ivo Michiels

Release

07-09-1966

Duur

87
Filminformatie

Verhaal

Een schip ligt in de haven. Het wordt door de regering geconsigneerd, de bemanning moet zich elke morgen opnieuw melden. Voor één van de bemanningsleden, de marconist Pierre Wesselmans, betekent het dat hij iedere avond naar huis kan, naar zijn vrouw Laure, van wie hij de volgende morgen weer afscheid neemt. De steward Jensen woont te ver van de haven om iedere dag naar de vrouw te gaan van wie hij houdt. Pierre voelt zich op een of andere manier verantwoordelijk voor Jessen. Het zeggen van adieu en niet weten of er een spoedig weerzien is, is in deze film de nadrukkelijke, symbolische obsessie.

Cast

Petra Laseur (Laure), Julien Schoenaerts (Pierre Wesselmans), Senne Rouffaer (Jessen), Kris Betz (conducteur), Edward Deleu (Frenkel), Marlene Edeling (meisje), Bert Struys (kapitein), Pros Verbruggen (consul), Jack Sels (man in café)

Ontstaan

'De Volkskrant' noemde de in Benelux-verband gemaakte film op 7 september 1966 'niet geslaagd', maar belangwekkend genoeg om te worden vertoond in een Nederlandse bioscoop'. In Antwerpen ging de film op 20 oktober 1966 in première.

Prijzen

Prijs van de beste lange speelfilm op het Nationaal Festival van de Belgische Film te Antwerpen 1966. 'Gouden roer' 1966 op het Internationaal Filmfestival van Venetië 'omwille van zijn hoge artistieke waarde'. Gouden medaille op de Biënnale van Venetië 1966. Diploma op de Internationale Filmfestivals van Edinburgh, Melbourne en Sydney in 1966. Medaille op het filmfestival van Cork 1967.

Filmuziek

Hans-Martin Majewski