LO/LKP (1949)

Regie

Max de Haas

Scenario

Max de Haas

Release

25-11-1949

Studio

Max de Haas

Duur

79 minuten
Filminformatie

Verhaal

Willem Visser, metaalbewerker, verlaat zijn gezin om onder te duiken als hij voor arbeid in Duitsland wordt opgeroepen. Op de boerderij van Harmsen waar hij onderduikt, treft hij zowel Amerikaanse piloten aan als Joodse landgenoten. Hij is terechtgekomen in een centrum van verzet. Daaraan gaat hij spoedig zelf deelnemen. Bij een overval wordt hij zwaargewond gevangengenomen. Uit het ziekenhuis bevrijd, zien we hem terug bij een bonkaartenkraak. In een val gelokt wordt hij opniew gearresteerd. Een nieuwe bevrijdingspoging mislukt, dan: transport naar Vught, waar hij, met het kanonnengedaver der naderende geallieerden in de oren, zijn einde vindt bij de fusillades van september 1944. Het einde van zovelen...

Cast

Frans van der Laan, G. Reinders, Wolfgang Cordan, Jaap Buyst, Ds D. Ringnalda, pater N. Apeldoorn, L. van Werch, Marcel van Gestel, Chris Baay, Harry Horsten, Herman Vriens, Frans Schaepman, Tet Steegh, Bert Poels, G.J. Geevers, R. Werlingshoff, H.J. Betting, studenten van Kriterion theater (Amsterdam).

Ontstaan

Gespeelde 'documentaire' over het leven en werken van onderduikers en verzetsstrijders, afgewisseld met originele journaalopnamen. De rollen werden grotendeels gespeeld door amateurs. Gemaakt in opdracht van de L.O.-L.K.P. (Landelijke Organisatie-Landelijke Knokploegen). Max de Haas was een bewonderd documentarist; hij maakte o.a. DE BALLADE VAN DEN HOOGEN HOED. Na LO-LKP begon De Haas aan een serie van vier documentaires in kleur voor de Economische Voorlichtingsdienst.

Opgenomen in o.a. de Zuiderkerk te Amsterdam. Kosten film: 130.000 gulden. De film ging in première op een voorstelling in het kader van het Holland Festival 1949. Opbrengst: 150.000 gulden. 367.900 bezoekers.

Pers

Film werd zeer goed ontvangen, hoewel de aandacht die naar het christelijk verzet ging, in communistische kringen nogal wat kwaad bloed zette.

Filmuziek

Cor Lemaire

Camera

P. Staugaard, Jan Scheers, E.J. Everwijn Lange

Montage

Lien d'Oliveyra

Geluid

M.J.C. v.d. Meulen, Wim Huender

Kleur

ZW

Art director

Rein v.d. Woude, J. Habold