Spuit elf (1964)

Regie

Paul Cammermans

Scenario

Paul Cammermans

Release

21-12-1964

Duur

107
Filminformatie

Verhaal

Dankzij zijn optreden bij een boerderijbrand wordt de jonge, onnozele dorpsleegloper Dreas bij de plaatselijke brandweer aangesteld, hetgeen allerlei ambities bij hem doet ontwaken. Hij richt overal primitief geconstrueerde uitkijktorens op en oogst enkele successen, mede dankzij de activiteiten van een pyromaan. Hij mag dan een cursus volgen op de brandweerschool in Maastricht. Weer terug in zijn dorp Thorn, faalt hij bij een brand in de plaatselijke bakkerij waarbij alles in het honderd loopt. Uit zijn ambt ontzet vindt hij nieuw emplooi als marktkoopman met een door hem uitgevonden brandblusmiddel.

Cast

Paul Cammermans (Dreas), Jacques Dufilho (Rogier, de pyromaan), Akim Tamiroff (bakker-brandmeester), Carlo Pisacane (ceremoniemeester), Rien van Nunen (vader van Dreas), Kitty Courbois (Juli, het dienstmeisje), Bernhard Droog (pastoor), Luc Philips (brandweerchauffeur), Rita Corita, Bueno de Mesquita, Jan Pruis

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse co-produktie. Komedie met weinig dialoog, daardoor was het mogelijk om spelers uit verschillende landen te engageren; de Fransman Jacques Dufilho, de Italiaan Carlo Pisacane en de Rus Akim Tamiroff. Opgenomen in Thorn in de zomer van 1964. Speelfilmdebuut van Kitty Courbois, die in 1963 debuteerde in de korte film HELDEN IN EEN SCHOMMELSTOEL van Frans Weisz. Kosten film: 660.000 gulden. Opbrengst: 32.000 gulden. Film werd gezien als mislukte poging tot humor. Midden in de eerste speelweek al uit de roulatie genomen.

Filmuziek

Enrico Neckheim