Plus belles escroqueries du monde, Les (1965)

Alternatieve titel: wereld wil bedrogen worden, De, beautiful swindlers, The, world's greatest swindles, world most beautiful swindlers, The, truffe piu belle del mondo, Le

Regie

Claude Chabrol, Ugo Gregoretti, Hiromichi Horikawa, Roman Polanski, Jean-Luc Godard

Scenario

Gérard Brach, Claude Chabrol

Release

12-11-1965

Studio

Ulysse Productions, Primex Films, Lux Films Vides Cinematographia, Toho-Towa Films, Caesar Film Productie (Amsterdam)

Duur

111
Filminformatie

Verhaal

Episodenfilm in vier delen. De vier delen zijn verpakt in een raamvertelling waarin vier politiemannen, terwijl ze wachten op een prooi, sterke verhalen vertellen. De Japanse bijdrage (Tokyo; Les cinq bienfaiteurs de Fumiko) van Horikawa speelt zich in Tokio af waar de barvlinder Yoshio 'goud' ziet in de mond van een vergrijsde bezoeker: een gebit met een kostbaar platina plaat. Zij papt met de man (Mitsoeda) aan en drukt dan het gebit achterover. Later blijkt dat niet de overledene de bedrogene, maar zijzelf de bedrogen partij is. In de Franse bijdrage (Paris; L'homme qui vendit la Tour Eiffel) van Chabrol verkoopt een dubieuze zakenman de Eiffeltoren aan een onnozele Duitse klant. De Italiaanse aflevering (Napoli; Le feuille de route) van Gregoretti heeft Napels als decor. Een slimmerik laat naar Napels getogen prostituées, die door de politieonverbiddelijk naar haar geboorteplaats worden teruggezonden, met de bewoners van een bejaardenhuis trouwen om ze aldus de status van Napolitaanse te doen verkrijgen. De Poolse regisseur Roman Polanski laat Amsterdam de hoofdrol spelen (Amsterdam; La rivière de diamants/Het diamanten collier). Een Frans meisje is in Amsterdam gestrand. Zij is op zoek naar geld en gaat daartoe een relatie aan met een zakenman. Zij weet hem door een listig plan een kostbaar paarlencollier af te zetten. Steeds andere auto's worden uit de Amsterdamse grachten gevist. Oorspronkelijk bestond de film uit vijf delen, maar bij uitbreng in Nederland (en ook in veel andere landen) is het deel van Jean-Luc Godard verwijderd (Marrakesh; Le grand escroc). Hierin interviewde Jean Seberg een politieke oplichter.

Cast

Francis Blanche (Konrad Umlaupt), Sacha Briquet (Swindler), Jean-Pierre Cassel (Swindler), Catherine Deneuve (Swindler), Charles Denner (Counterfeiter), Arnold Gelderman (Jeweller), Gabriella Giorgetti, Jean-Luc Godard (Man in fez (and narrator)), Mie Hama (Geisha), Nicole Karen (Swindler), Jean-Louis Maury (Swindler), Ken Mitsuda (Composer), Jean Seberg (Patricia Leacock), László Szabó (Police inspector), Yatsuko Tanami (Detective), Jan Teulings (Nederlandse zakenman), Philomène Toulouse (Swindler)

Ontstaan

Frans-Italiaans-Japans-Nederlandse co-produktie. Het Nederlandse gedeelte werd door de critici het beste gewaardeerd, maar de film als geheel, opgenomen in 1963, kwam niet verder dan matig.

In Italië ging de film al op 27 augustus 1964 in première.

Filmuziek

Pierre Jansen, Krzysztof Komeda, Michel Legrand, Keitaro Miho, Piero Umiliani

Camera

Tonino delli Colli, Jerzy Lipman, Asakazu Nakai, Jean Rabier

Montage

Jacques Gaillard, Agnès Guillemot, Rita van Royen