Plantage Tamarinde (1964)

Regie

Michael Forlong

Scenario

Hans Keuls

Release

29-10-1964

Duur

103
Filminformatie

Verhaal

Curaçao op het breukvlak van de oude en de nieuwe tijd, verbeeld in de tragiek van een plantersfamilie. Door de economische ontwikkeling van het eiland Curaçao is de plantage Tamarinde in verval geraakt. De conservatieve eigenaar is te gehecht aan de traditie en het erfgoed van zijn voorvaderen om er afstand van te doen en hij kan zich ook niet bij de sociale evolutie aanpassen. Hij verzet zich tegen het huwelijk van zijn dochter met een kleurling (de onwettige zoon van zijn huishoudster), die wat intelligentie betreft zijn eigen zoon voorbijstreeft en dokter wordt. De oude man verstoot zijn kinderen en blijft als eenzaam, verbitterd man alleen op de plantage wonen. Na een hartaanval komt de grote ommekeer; hij verzoent zich met zijn kinderen en iedereen aanvaardt de nieuwe tijd.

Cast

Albert van Dalsum (Sjon Jan van Leent), Han Rijnbeck (Henrica van Leent), Chris Smeets (Henk van Leent), Bronwyn van Hensbergen (Maria van Leent), Elly van Stekelenburg (Jaja), Jack Monkau (Philip de Groot), Johnny Copra (Kareltje), Paul Storm (Saulus), Robert Boon (Ir. Reinders), Piet Eelvelt (pastoor Martens), Lo van Hensbergen (Ir. Melchers), Marlene Keuls (Irma), Ida Bons (Lous), Pierre Balledux (dr. Tas), Alexandra Eelvelt (vriendin), Jimmy Leander (koopman), Marius Monkau (zanger), Otto Sterman

Ontstaan

Film gemaakt door de Nieuwzeelander Forlong. De inlanders werden gespeeld door Nederlandse acteurs met een laag donkere schmink. De film werd bij uitbreng al verouderd genoemd. De film ging met 17 kopieën uit, die allen na een week op de planken belandden, tot ze met het Haagse City theater door brand vernietigd werden. De verzekering betaalde voor de verloren kopieën meer uit dan er ooit voor het zien van de film aan de kassa was neergeteld. Kosten film: 580.000 gulden. Opbrengst: 80.000 gulden.

Filmuziek

Melle Weersma